Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Добрич спечелиха Националното състезание по информационни технологии


Двама единадесетокласници от Природоматематическата гимназия „Иван Вазов“ в Добрич се завърнаха като победители от юбилейното десето издание на Националното състезание по информационни технологии, което се проведе в Благоевград. Организатори на събитието са Средното училище „Кузман Шапкарев“, Югозападният университет „Неофит Рилски“, Регионалното управление по образованието и общината в Благоевград. В надпреварата участват ученици от пети до дванадесети клас, а целта й е да предостави възможност на учениците за интелектуална изява и да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърни технологии.

Тазгодишното издание се провежда под надслов „Етнографски области - знаци на паметта“. През годините състезанието по информационни технологии в Благоевград се е превърнало в най-големия образователен форум в страната, който предоставя възможност за изява на учениците и за дообогатяването на техните знания.

Организаторите на Националното състезание казват, че то се е превърнало в най-големия образователен форум в страната не само поради актуалността на динамичните информационни технологии, но и заради големия интерес на изключително талантливите му участници. Водеща при подготовката на всяко следващо издание е вярата, че бъдещето на „умната ни планета“ е съсредоточено в умовете на младите хора.

Възпитаниците на математическата гимназия в Добрич Момчил Стойнов и Петър Коцев са участвали на състезанието в категорията Уеб дизайн във възрастовата група от девети до дванадесети клас. Двете момчета създават уеб сайт, който да разказва за традициите и историята на Добруджа.

Различни знания и умения се изискват при явяването на подобно състезание, споделя Петър Коцев.

Момчил Стойнов споделя, че сериозно с информационни технологии се занимава едва от една година, но проектът, свързан с Добруджа, го е вдъхновил много.

Преподавателят на момчетата Светлана Василева казва, че първото място на нейните възпитаници не е било изненада за нея, а само за тях.

Петър и Момчил все още не са взели окончателното си решение къде ще продължат образованието си, но първата награда от Националното състезание по информационни технологии им е отворила широко вратите към Техническия университет в София и към Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна