Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени от БАН ще предложат мерки и препоръки към властта за излизане от демографския колапс

Влошената структура на населението с негативен отпечатък върху демографските процеси за десетилетия напред

Факсимиле от прогнозен доклан на ООН за демографското развитие на страните по света, сред които България е отбелязана като първенец по демографски срив за периода до 2100 година.
Снимка: БГНЕС

До 2040 година населението на страната може да намалее с 20-25%, гласи анализ на Института за изследване на населението и човека при БАН. Предстои на парламента да бъде предоставена прогноза за демографското развитие на България за периода до 2040 година. Тя ще бъде изготвена на базата на сравнителни данни на националната статистика, Евростат, ООН и Световната банка. 

Ще предложим мерки в областта на миграциите, в областта на смъртността и стареенето на населението, в областта на раждаемостта, на работната сила, на етническите малцинства и групите с уязвими общности, обясни пред "Хоризонт" Таня Черкезова от Института за изследване на населението и човека. Във всяка от посочените области работни групи ще излязат с препоръки към властта. Позитивни резултати могат да се очакват едва след преминаване на сегашния инерционен период, в който влошената структура на населението дава своите негативни отражения. Действията за по-далечните бъдещи периоди обаче трябва да започнат още отсега, категорични са учените.

На резултатите в доклада трябва да се гледа с условност, защото задават варианти и проекции, можем да предполагаме какво ще се случи в бъдеще, има различни сценарии, коментира Таня Черкезова и очерта някои позитивни тензенции: 

"Първата положителна тенденция е, че се очаква в бъдеще броят на децата, които се падат на една жена през нейния живот (които тя би родила хипотетично), да нарасне от 1,54 през 2015 година, на 1,73-1,76 през 2040-та година. Това обаче, за съжаление, не е достатъчно, за да достигнем равнището на възпроизводство на населението. За подобно нещо е небходимо тоталният коефициент на плодовитост, тоест този брой на деца, да достигне 2,1 на една жена".

Броят на жените между 15 и 49 години в бъдеще ще продължава да спада, защото населението остарява и това е заложено в предходните периоди. Това е така наречената инерция на демографската система и на развитието на населението, подчерта Таня Черкезова:

"В резултат на това се очаква приблизително около 544 000 жени между 15 и 49 години да живеят в България. Това означава, че дори и да имахме по-висок тотален коефициент на плодовитост, това не може да компенсира намаляващия брой на жените във фертилна възраст."

Друга положителна тенденция, която се очаква да наблюдаваме в следващите 25 години е очакваната продължителност на живота и при мъжете, и при жените да нараства. При мъжете това ще стане средно с 6 години за този период, а при жените очакваната продължителност ще нарасне приблизително с 5 години. Продължителността на живота за мъжете ще достигне приблизително 77.5 години, а за жените - до 83-годишна възраст.

Факторите за демографския срив са комплексни, затова очакваните положителни тенденции не могат да обърнат рязко общата картина по отношение на броя и структурата на населението и тя ще продължи да се влошава, уточни Черкезова. Заради влошената структура на населението ще расте и общият коефициент на смъртност, поясни тя. Това е така, защото хората в напреднала възраст ще растат като брой, а смъртността по естествени причини е по-висока в тази възраст. 


Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени