Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ все още подготвя комплексните анализи за сделката с "Инерком"

В. Вачков,"Лидове новини": ЧЕЗ продължават да работят за осъществяването на сделката с "Инерком", но имат и резервен вариант – индийска компания

| обновено на 04.04.18 в 19:06
Сградата на ЧЕЗ Груп в Прага
Снимка: www.cez.cz

ЧЕЗ все още подготвя комплексните анализи за всички възможности за приключване на продажбата за българските активи на "Инерком", съобщиха за "Хоризонт" от чешката компания. Все още обаче не е известно кога те ще бъдат обсъдени. 

Въпреки обрата в правителствената позиция договорените в началото на март анализи на всички възможности за приключване на сделката с "Инерком" ще бъдат направени, потвърдиха за "Хоризонт" от централата на ЧЕЗ в Прага. Анализите започнаха след преговорите, които Гинка Върбакова води в чешката столица. Именно Върбакова постави въпроса за влизането на държавата в сделката след срещата ѝ с премиера Бойко Борисов, което провокира чешката компания да започне анализ и на тази възможност. 

Междувременно обратът в правителствената позиция е отразен в чешките медии. "Лидове новини", които първи разкриха възможното офшорно финансиране на сделката от страна на "Инерком", цитират изказването на финансовия министър Владислав Горанов. Чешката телеграфна агенция също информира за промяната в правителствената позиция, но цитира и лидера на БСП Корнелия Нинова, според която сделката с "Инерком" трябва да се развали, а държавата да придобие активите. 

Веселин Вачков от "Лидове новини" обясни, че от ЧЕЗ са потвърдили, че продължават по реализацията на планираната сделка с "Инерком", но ако тя не се осъществи, имат резервен вариант – индийска компания:

"ЧЕЗ продължава да работи и следи всичко за завършване на транзакцията с "Инерком". Дали новата промяна от страна на правителството (отказ на държавата от участие в сделката – бел. ред.) има някакви по-дълбоки причини, дали правителството има някаква друга информация – за това в момента ми е много трудно да спекулирам. Но официалната позиция на ЧЕЗ е, че те имат договор, подписан с "Инерком", така че работят по неговото изпълнение. В интервюта обаче, които дадоха представители на ЧЕЗ, както и в нашата медия, те споменаха, че ако не се спазят договорените неща от страната на "Инерком", те ще се обърнат към друг евентуален купувач – индийската фирма, която също е дала интересна оферта за ЧЕЗ, която те да са склонни да приемат", каза Вачков. 

Повече по темата ще научите, ако чуете цялото интервю на Марта Младенова с Веселин Вачков – от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна