Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Малашенко: Териториалната цялост на Сирия не е гарантирана

| обновено на 07.04.18 в 11:26
Алепо, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Разговорите за запазване на целостта на Сирия засега са гръмки слова". Това мнение изрази в интервю за предаването "Събота 150" проф. Алексей Малашенко, ръководител на изследователската програма в Института за диалог на цивилизациите в Москва. 

"Разговорите за запазване на целостта на Сирия засега са гръмки слова. Там има зони на влияние: турска, иранска, руска. Лично аз мисля, че границите в Близкия изток трябва да бъдат запазени. Не само на географската карта, но и в действителност. Днес Сирия няма граници, няма граници и Ирак".

Според него териториалната цялост на Сирия не е гарантирана:

„Тя вече се раздробява. Имаме нестабилни от политическа гледна точка територии, управлявани неясно от кого и напълно неясно бъдеще. Кюрдите заслужават ли своя национална държава? Разбира се. Но ако това стане, всичко ще се разруши. Кой е прав: кюрдите, иракчаните, сирийците или турците? Всеки е прав за себе си. Задачата на политиците, стига да не са пълни мошеници, разбира се, е да намерят някакъв консенсус“.

Експертът описа ситуацията в Сирия така: "Там първо продължава гражданската война. Второ - много сме далеч от началото на политическия процес. Трето - засега не виждам основа за консенсус между режима и опозицията. И накрая - така и не беше постигнато споразумение между външните фактори, а и се съмнявам, че изобщо някога ще бъде постигнато такова споразумение".

За срещата през седмицата в Анкара между лидерите на Русия, Турция и Иран и как се отнася астанинският процес към мирните преговори за Сирия в Женева, Малашенко коментира:

"Върви паралелно. Не може два мирни процеса да вървят паралелно, защото в единия участват едни сили, в другия - други. Не си представям как могат да се съчетаят. Освен това има опозиция, която можем да наречем непримирима и която не участва в никакви процеси. Нека бъдем честни. Налице е ислямският фактор. Има ислямисти. Как да решим проблема без договор с тях? Без договор, а не без военна победа. Защото военната победа ще доведе до по-нататъшно партизанско движение и ще си останем там, където сме в момента. Затова трябва да работим. Чудесно е, че при Ердоган отидоха и Рохани, и Путин. Но нека се върнем на първите ви думи, дали има светлина в края на тунела. Мисля, че тази светлина дори е по-малка, отколкото преди".

Интервюто на нашия кореспондент в Москва Ангел Григоров с експерта по процесите в Близкия изток Алексей Малашенко можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени