Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалността "военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация

Снимка: ВМА
За първи път в България Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” - Варна, съвместно с Военномедицинската академия - София и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“ от миналата година. Курсът на обучение включва 10 учебни семестъра и стаж, по време на който се полагат държавни изпити. След завършването си студентите получават професионална квалификация „магистър-лекар” и придобиват степен „бакалавър“ по военна специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. 

Професията на военен лекар е чест и престиж за хиляди специалисти по света, за които спасяването на човешкия живот е призвание и дълг, а патриотизмът - дълбоко осъзнато убеждение - казват от МУ- Варна. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, а най-хубавото е, че младежите получават гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

По време на обучението си младите хора ще придобият умения за управление на катер и яхта, водолазни умения, както и стратегии за оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. Добрата подготовка на завършилите тази специалност им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО. За военен лекар в момента учат 15 девойки и 4-ма млади мъже.

Бъдещите военни лекари казват, че обучението ще им бъде полезно в екстремни ситуации и ще ги подготви за работата във военни условия. Те възприемат избраната професия като отговорна кауза, която съчетава хуманизма на лекарската професия и отговорността на офицерската кариера. Пожелаваме успех на всички първокурсници!

Чуйте срещата на Луиза Лазарова с 22-годишната Станислава Иванова, избрала именно бъдещето на военен лекар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна