Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: САЩ засега не могат да потвърдят, че химическата атака в Дума е дело на сирийския режим

разрушения в сирийския район Източна Гута
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати засега не могат да потвърдят, че химическата атака в сирийския град Дума е била извършена от сирийските правителствени войски. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на източник от администрацията на президента Доналд Тръмп. Вашингтон е убеден, че срещу жителите на града е било използвано нервнопаралитично вещество, макар все още да не може да определи какво точно. 
Изявлението на американския представител от последния час се различава съществено от първоначалната реакция на президента Тръмп. , който посочи сирийския лидер Башар Асад като виновник за събитията в Дума.
За да изясни обстоятелствата около гибелта на десетките жертви Вашингтон поиска от Съвета за сигурност да разпореди независимо разследване. Съветът ще заседава в 22 часа българско време. 
Организацията за забрана на химическите оръжия вече започна свое разследване, но при липсата на достъп до Дума ще трябва да разчита на кръвни проби от оцелелите и на други косвени доказателства.
Градът е все още под контрола на бунтовниците, но по последна информация на Ройтерс, те са се съгласили да го напуснат в близките дни и да се прехвърлят на север - в райони, контролирани от техни съюзници.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна