Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Николов: Желяз Андреев не е отговорен за политиката на фирмата да търгува със сирийските авиолинии

Цачева: Съдът ще прецени дали фактите по обвиненията срещу Желяз Андреев съответстват на договора за екстрадиция

| обновено на 11.04.18 в 11:00
Снимка: Facebook

Българският съд ще прецени дали фактите по обвиненията срещу Желяз Андреев съответстват на договора за екстрадиция между България и САЩ, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева за "Преди всички".

„Конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“, каза Цачева.

Окръжният съд в Добрич ще решава да освободи или да остави в ареста Желяз Андреев, обвинен от прокуратурата във Флорида за търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати. Мъжът беше задържан от полицията в Добрич преди дни по искане за екстрадирането му в Америка.

По случая се разследват петима българи, но американската страна иска екстрадицията само на Андреев.

В 10.00 часа изтичат и 72 часа от мярката за ареста на Желяз Андреев. Той е обвинен за участие в заговор за нарушаване на ембаргото над Сирия и за измама към САЩ, докато е бил служител отдел „Продажби“ в българския офис на американска фирма. Там Желяз Андреев е търгувал с авиационни части, а един от клиентите му е била сирийската компания „Сирия Ер“.

Адвокатът му Боян Лимберов сподели, че се надява съдът да пусне клиента му, тъй като той не е нарушил българското законодателство: „Аз смятам, че българите сме достатъчно горд народ и че САЩ не са по-силни от нашите закони, и съм сигурен, че съдът ще реши правилно“, каза той.

Андреев е имал договор с регистрирана у нас фирма и може да бъде съден по българското законодателство, заяви в предаването "Преди всички" Деян Николов от Фейсбук групата "Аз подкрепям Желяз Андреев". Според Николов българинът не е бил отговорен за политиката на фирмата да търгува със сирийските авиолинии, а самият казус поставя под въпрос суверенитета на страната ни.

„Той е работил като редови служител, със спуснат каталог от фирми, с които да работи, има сключен трудов договор според българското законодателство с фирма, която е регистрирана в Българския търговски регистър, и в същото време е обвинен за нарушаване на „International emergency economic powers act“, което е федерален закон, и съответно искането е да бъде екстрадиран и съден в Америка, според техните закони, което би поставило сериозни съмнения относно суверенитета на нашата държава“.

Протест в подкрепа на Желяз Андреев ще се проведе утре в 18.00 часа пред Съдебната палата в София. 

Интервюто на Силвия Великова с Деян Николов може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна