Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с болестта на Паркинсон

Над 6 милиона души по света страдат от Паркинсон, в България те са около 20 000

Снимка: Радио Видин

Информационната кампания с надслов "Всеки ход има значение" по повод Световния ден за борба с болестта на Паркинсон се провежда в градинката пред Народния театър в столицата.

Кампанията е инициирана от Националната организация на хората, болни от късен паркинсон, и от Националния алианс на хората с редки болести.

Над 6 милиона души по света страдат от паркинсон. В България има около 20 000 с това заболяване, като близо 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва, когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност. Типичните симптоми са: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор.

На 11 април 2005 г. червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург. Историята на символа започва през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна