Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера Нова - трамплин за младите певци към голямата сцена

Пътят на младите певци към големите оперни сцени не е лесен - обучението е многообразно, музикално и артистично, и изисква трупане на умения и опит, а за това трябват възможности за участия в спектакли.

През последните години в редица страни на Европа като Русия, Полша, Унгария, Норвегия и др. започна създаването на институция, наречена Опера Нова. Тази артистична платформа се превръща във важна подкрепа и необходимост за младите артисти, които се стремят към бъдещето на голямата сцена. Вече четири години Опера Нова се установява и в България, създадена по инициатива на кръг от млади музиканти, възпитаници на Националната музикалната академия в София, с цел обогатяване на музикалния живот със заглавия, които липсват в репертоарната политика на другите музикални институти.

Основател и ръководител на Опера Нова - България е режисьорът Георги Симеонов.
"Вече четири години, откакто изградих тази структура за младите талантливи хора в България. Има много такива, затова реших да дам първоначален шанс на тези хора като първо стъпало към израстване на професионалните им кариери. Да добиват опитност. Целта ми беше да ги извадя от иманентната среда на музикалните академии и да им покажа работа с диригент, работа с режисьор, оркестър, на голяма сцена, в голямо заглавие. Някога маестро Руслан Райчев казваше, че младите хора трябва да се хвърлят в дълбоките води и който издържи, той ще продължи нагоре. Аз абсолютно споделям тази идея." - каза той.

Опера Нова - България представи на 24 март в театър "Освобождение" най-новата си постановка - операта "Отвличане от сарая" от Моцарт. В спектакъла участват певците Мирослав Маринов, Димитър Зашев, Таня Радева-Лазарова, Лилия Здравкова, Пламен Кумпиков и др., оркестър Симфониета - София с диригент Свилен Симеонов и танцовия състав "Кралиците на Ориента" с хореограф Адриана Кацарова.

Цялото интервю с режисьора Георги Симеонов за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна