Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Вонка: Германия загуби много време и не разви собствена визия за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Още в първите дни, след като Германия се сдоби с ново правителство, проличаха значителни разделителни линии между трите партии - Християндемократическия съюз на Меркел, баварския Християнсоциален съюз и социалдемократите.

Уважаваният германски журналист Дитер Вонка, присъствал на изнесеното заседание на правителството в Мезебург, коментира в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“:

"Заседанието беше необходимо на коалиционните партньори, за да си потвърдят взаимно банално известното - че са принудени да управляват заедно, че нямаха друг полезен ход, освен да подновят голямата коалиция, но и че могат да спорят помежду си, без това да наподобява на семейна кавга като предизвестие за развод. Управляващите осъзнават, че са изправени пред много сериозно изпитание: Ако експериментът с тази нежелана, но единствено възможна коалиция се провали, това рано или късно ще доведе до края на партийна система в Германия такава, каквато я познаваме“.

Зад размяната на остри реплики от страна на коалиционните партньори се крие страх от собствения провал, коментира журналистът.

„Тайната на едно успешно правителство се крие в това да подхваща теми и проблеми, които може да реши по пътя на политическия диспут. Иначе казано, политиците трябва да владеят изкуството, да отнемат страха на хората от неизвестното бъдеще. В Германия единственият политик, който владее това изкуство, се казва Ангела Меркел. Тя успява да внуши на преобладаващото мнозинство германци, че всичко е наред, а ако не е - че ще се оправи. За съжаление в редиците социалдемократите няма личност, която поне малко може да се доближи до обаянието, което има Меркел сред германците“.

За мен едно е ясно - това е последният мандат на Ангела Меркел, като не изключвам възможността да се оттегли дори по-рано. Социалдемократите, които заявиха, че на полувремето на мандата ще подложат коалицията на проверка, нямат силата да се оттеглят от правителството, защото все още никой няма политическата рецепта за това, как да се пребори с набиращата мощ разрушителна сила на крайнодесните популисти. И така Германия се оказа в незавидната позиция, в която „Алтернатива за Германия“ е не само най-голямата опозиционна сила в страната, но и е основната причина за съставянето на правителство от три партии, които са принудени да влязат в политически брак по сметка. За такъв брак може би дори е по-добре да не изкара целия мандат“.

Вонка нарече „двойствена игра“ обявеното от ХСС намерение да създаде собствена гранична полиция

„За ХСС, който в избори участва самостоятелно само в Бавария, запазването на абсолютното мнозинство е от ключово значение. Той е сериозно застрашено от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Затова до изборите от Германия не може да се очаква категорично позициониране по въпроса с исляма“.

Журналистът коментира, че бежанската политика на Германия „не е станала недобронамерена, но е значително резервирана по отношение на бежанците“:

„Друго важно решение е за инвестирането на огромни суми в изграждането на нова европейска гранична служба. Идеята е по този начин да се отблъскват бежанците още на външните граници на ЕС. Освен това Германия ще промени законодателството си, което се отнася до предоставянето на убежище. Фронтекс ще може да връща бежанците по външните граници на ЕС по същите критерии, които са валидни и във вътрешността на съюза. За мен това е началото на един процес за обрат в ценностната ни система, което дължим на провежданата през последните две години неразумно отворена миграционна политика“.

В месеците на търсене на формула за нов кабинет Берлин е загубил ценно време, в което трябваше да изработи своята визия за бъдещето на ЕС, след като френският президент Еманюел Макрон представи своята, коментира уважаваният журналист Дитер Вонка:

„Макрон говори за самостоятелност на еврозоната, за засилване на европейското ядро. Тези идеи обаче предизвикват неприятно чувство в стомаха на германските консерватори, които се питат, каква ще е цената, която трябва да се плати за този още по-тесен политически съюз. Защото идеите на Макрон на практика означават отдаване на суверенитет

Германия загуби много време в опита си да състави ново правителство и не разви своя собствена визия за Европа. Така че Германия всъщност плаща прекалено висока цена за загубените месеци, в които търсеше формулата за сегашния кабинет. А от Германия в Европа се очаква много повече от това да каже, дали харесва или не идеите на Макрон. От Германия се очаква да има свое виждане за бъдещето на ЕС. Според мен, трите управляващи партии в Берлин просто нямат нужната сила, за да изработят такава концепция. Прекалено дълго време Германия не обръщаше внимание на паралелните процеси в Източна и Югоизточна Европа, а днес се оказва в незавидното положение, да е принудена от човек като Доналд Тръмп и заради наложения бойкот на Путин да бъде голямата мълчалива сила в сърцето на Европа. Това е опасно за цяла Европа“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна