Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа

Макрон очерта като най-голяма заплаха антиевропейските настроения, но подчерта, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали

| обновено на 17.04.18 в 18:50
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Силен призив за обединение и обновление на Европа отправи френският президент Еманюел Макрон в речта си за бъдещето на Стария континент пред Европейския парламент в Страсбург.

Макрон, сочен като един от новите визионери за бъдещето на Европа, очерта като най-голяма заплаха за Стария континент антиевропейските настроения. "Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа" - призова френският президент в началото на речта си и обяви, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали.

„Не народът се е отказал от европейската идея, а елитите, които са го предали и именно това заплашва Европейския съюз. Трябва да чуем гнева на европейските народи. Не им е необходима педагогика, а нов проект. Онези, които се възползват от този гняв, който насърчават, те водят до една безпътица - национализмът и разделението между народите днес. Ако постоянно обвиняваме за всичко Брюксел и Страсбург - няма да решим нито един проблем, подчерта президентът на Петата република. В този момент европейската демокрация е нашият най-голям шанс“, заяви Макрон.

По думите му национализмът, изоставянето на европейските ценности осъждат демокрацията на безпомощност. Макрон очерта четири основни приоритета, които трябва да бъдат следвани до края на мандата на ЕП през пролетта на 2019 г. Миграция - да бъде разблокирана реформата по Дъблинския регламент и да бъде създадена европейска програма, която пряко да подкрепя местните власти, които приемат и интегрират мигрантите. Също така реформа на паричния съюз и изграждане на пътна карта - стъпка по стъпка за реформа на Банковия съюз за гарант на сигурността и единството на еврозоната, цифровизация, култура и образование.

Френският президент беше посрещнат с аплодисменти в пленарната зала, но и с плакати с призиви за спиране на войната в Сирия, издигнати от депутати от групата на крайнолевите в Европейския парламент.

След речта на Макрон, приветствана от бурни аплодисменти, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че думите на френския президент са го изпълнили с вълнение и възкликна: „Истинската Франция се завръща!“

Юнкер се присъедини към призива за обединение на Макрон, като подчерта, че трябва да бъде насърчено участието на всички държави в Общността, защото ЕС не е само Франция и Германия. Юнкер припомни за войните на Балканите през 90-те, като изтъкна, че ако не бъде дадена европейска перспектива на страните от региона - това може да се повтори.


 В Страсбург френският президент коментира и темата за пътя на страните от Западните Балкани към еврочленството. Той отхвърли разширяването на Съюза без по-задълбочена интеграция, като намекна, че сега не е моментът за присъединяване на нови страни:

"Балканите трябва да се сближат в Европа. Те трябва да бъдат приобщени към европейската амбиция -  това е изключително важно, но аз няма никога да защитавам разширяване преди да има реформа. Не искаме Балканите да се обърнат към Русия или Турция, но и не искам и Европа, която да функционира трудно с 28 или с 30 страни по-нататък. Убеден съм, че трябва да имаме прагматични правила, ако искаме да постигнем напредък". 


Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна