Eмисия новини
от часа

ЕК ще представи докладите за напредъка на Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС

Очаква се да бъде дадена препоръка за започване на преговори с Македония и Албания

| обновено на 17.04.18 в 11:48
Снимка: ec.europa.eu

Очаква се Европейската комисия да даде днес препоръка за започване на преговори с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС. В Страсбург се провежда пленарно заседание на Европейския парламент.

По неофициална информация в документа ще бъде препоръчано започване на преговори за членство с Албания и с Република Македония, както и ще бъде отчетена липса на напредък по преговорните глави за присъединяването на Турция.

В документа се посочва необходимостта от сериозни усилия за ключови реформи в областите на правовата държава, борбата с корупцията и организираната престъпност, които остават ключови за страните от региона на Западните Балкани.

Очакването, че Еврокомисията ще излезе с препоръка за начало на преговори с Македония се засилва и от факта, че утре в Скопие пристига комисарят по разширяването Йоханес Хан.

Федерика Могерини, върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, също заминава на обиколка в Западните Балкани като до 19 април ще посети Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Вчера на заседание Съветът на външните министри в Люксембург одобри Стратегията на Еврокомисията за интеграция на Западните Балкани, един месец преди срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани в София на 17 май


На неформалния съвет на външните министри през февруари в София българският първи дипломат Екатерина Захариева изрази надежда на срещата на европейските лидери през юни да се вземе решение за започване на преговори за присъединяване на Македония и Албания към Европейския съюз, което би означавало и успех за страната ни като председател на Съвета на Евросъюза до средата на годината.

Черна гора и Сърбия засега са единствените, започнали преговори за членство и имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година, ако изпълнят определени изисквания, според Стратегия на ЕК за разширяване на ЕС към държавите от Западните Балкани.

Следобед в Страсбург министър Лиляна Павлова ще представи пред Съвета на председателите на комисии отчет за първите три месеца от Българското европредседателство, както и какво се предвижда до края му.

Предстоящ основен акцент ще бъде срещата на върха на ръководителите на страните от Западните Балкани в София на 17 май.Още от