Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева при операция срещу корупцията 

Разследването е на Специализираната прокуратура, съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
| обновено на 17.04.18 в 19:20
Десислава Иванчева беше арестувана пред ММС
Снимка: Ефрем Ефремов


Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше арестувана днес в центъра на София при съвместна операция на Специализираната прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От двете институции ще дадат повече информация по случая утре. Според неофициална информация Иванчева е получила подкуп от близо 70 хиляди евро. Според източници от разследването, пожелали анонимност, парите са получени за разрешение за строеж. 
Операцията се провежда по един от първите сигнали, постъпили в новия антикорупционен орган. Следствените действия продължават. Освен Иванчева, при спецоперацията е задържана и заместничката й - Биляна Петрова. Арестуван е и трети човек, който вероятно е посредник при предаването на подкупа. 
По искане на Десислава Иванчева на място беше извикан адвокат Върбан Върбанов. Той обаче не беше допуснат до клиентката си от разследващите повече от час: 
"Обиск се извършва на госпожа Иванчева. Не ни допускат. Според мен в момента се нарушава Законът за МВР. Тя е задържана и от момента на задържането, доколкото аз съм запознат със закона, тя има право на адвокатска защита. Не успях да говоря с нея - телефонът й дава свободно, но никой не го вдига. Нямам достъп, отказва ми се. Тоест ние не знаем в момента ще й бъде ли повдигнато обвинение", каза адвокат Върбанов. Пред БНР той коментира още: 
"Имам обяснение, което предпочитам на този етап да го запазя за себе си. Предполагам, че искат да осигурят някакъв комфорт на действията, които извършват в момента, но това не мога да го твърдя, тъй като дори не мога да се доближа, за да разбера какво се случва. Вероятно са извършили претърсване на задържаното лице, както и обиск", обясни в предаването "Нещо повече" юристът, според когото е било нарушено правото на адвокатска защита на задържаната.


В сградата на общината на столичния район "Младост" спецакцията също беше в ход. Кабинетът на кметицата беше претърсен, иззети са документи, потвърди пред БНР пресаташето на общината Петър Кърджилов, като заяви: 
"Това е активно мероприятие, нарочно нагласено и поръчано, тъй като госпожа Иванчева и нейният екип засягат интересите, строителните предимно на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Поръчано е най-вероятно от хората, чиито интереси са засегнати. Преди три седмици подадохме сигнал до главния прокурор за фалшификация на документи. Фалшифицирани са документи за бъдещ строеж, фалшифицирани са подписи, подлепване има по страниците".
Утре в 10:00 часа ще има пресконференция по темата, допълни Петър Кърджилов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е получавала само сигнали за забавяни преписки и процедури в район „Младост“. Тя обясни, че не е началник на районните кметове и припомни, че те се избират мажоритарно. Фандъкова заяви, че отношенията ѝ с Иванчева са чисто служебни: 
"Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки, административни дейности, които сме искали да бъдат по закон процедирани - така както законът изисква".

Десислава Иванчева спечели изненадващо кметските избори в район "Младост" през 2016 година. Тогава тя победи кандидата на ГЕРБ Мария Илиева. Иванчева получи подкрепата на бившия депутат от БСП - Георги Кадиев и политическата му формация "Нормална държава". След няколко месеца обаче Кадиев оттегли доверието си от Иванчева и се извини на жителите на "Младост". Десислава Иванчева стана известна покрай летните протести срещу застрояването на столичния район.

Подробности за акцията и интервю с адвоката на Десислава Иванчева може да чуете от звуковите файлове.

Още от категорията

Горски пожар обхвана над 120 дка над благоевградското село Дренково

Между 120 и 150 дка иглолистна гора е засегната от пожар, избухнал около 19 ч. вторник вечерта над благоевградското село Дренково, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Огънят е възникнал в земеделски земи, но бързо е бил пренесен от вятъра към близката гора. Екипи на служба Противопожарна безопасност и защита на..

публикувано на 25.09.18 в 22:27

Жители на столичния квартал "Младост" протестираха срещу застрояването

Жители на столичния квартал "Младост" протестират срещу изграждането на нови жилищни блокове в непосредствена близост до вече съществуващи сгради.  Около 100 жители на "Младост 2"  настояха да се спре изграждането  на нови жилищни блокове и поискаха да се направи разследване на възстановената собственост на земи в района, върху които се..

публикувано на 25.09.18 в 20:39

Жителите на пет селища край италианския град Пиза са евакуирани заради пожари

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на 5 селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.  Равносметката до момента е, че са изгорели 600 хектара борови и маслинови гори, евакуирани са 5 селища или общо към 700 души,  които са настанени в спортни зали или при близки...

публикувано на 25.09.18 в 19:58

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение. Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои..

публикувано на 25.09.18 в 19:10

Откриха високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина

Кралят на Саудитска Арабия Салман откри тържествено високоскоростна железопътна линия между Мека и Медина, предаде Агенция Франс Прес. Прокарването на жп връзката между двата свещени за мюсюлманите града струва на саудитското кралство 7 години и 16 милиарда долара, но разстоянието от 450 километра през пристанището Джеда на Червено море вече ще се..

публикувано на 25.09.18 в 18:19
Силният вятър откърти фасадата на голям търговски център в Благоевград в оживено време.

Концесионерите на мола в Благоевград искат експертна оценка на щетите

Концесионерите на мола в центъра на Благоевград, от чиято фасада снощи паднаха стотици ламаринени плоскости, ще поискат да бъде направена експертна оценка на изпълнените преди пет години строително-ремонтни и монтажни дейности. Вчера силният вятър отнесе цялата източна стена от арт елементи и част от южната облицовка на сградата, във и около..

публикувано на 25.09.18 в 18:10

Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост

Ежедневната употреба на алкохол води до зависимост. Това заяви в предаването "Нещо повече" д -р Кристина Манчева от Спешната помощ в София. Тя коментира доклада на  Световната здравна организация за влиянието на спиртните напитки върху здравето, който поставя страната ни на  осмо място по употреба на алкохол.  Преди нас по употребени литри..

публикувано на 25.09.18 в 17:52