Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева при операция срещу корупцията 

Разследването е на Специализираната прокуратура, съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

| обновено на 17.04.18 в 19:20
3
Десислава Иванчева беше арестувана пред ММС
Снимка: Ефрем Ефремов


Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше арестувана днес в центъра на София при съвместна операция на Специализираната прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От двете институции ще дадат повече информация по случая утре. Според неофициална информация Иванчева е получила подкуп от близо 70 хиляди евро. Според източници от разследването, пожелали анонимност, парите са получени за разрешение за строеж. 
Операцията се провежда по един от първите сигнали, постъпили в новия антикорупционен орган. Следствените действия продължават. Освен Иванчева, при спецоперацията е задържана и заместничката й - Биляна Петрова. Арестуван е и трети човек, който вероятно е посредник при предаването на подкупа. 
По искане на Десислава Иванчева на място беше извикан адвокат Върбан Върбанов. Той обаче не беше допуснат до клиентката си от разследващите повече от час: 
"Обиск се извършва на госпожа Иванчева. Не ни допускат. Според мен в момента се нарушава Законът за МВР. Тя е задържана и от момента на задържането, доколкото аз съм запознат със закона, тя има право на адвокатска защита. Не успях да говоря с нея - телефонът й дава свободно, но никой не го вдига. Нямам достъп, отказва ми се. Тоест ние не знаем в момента ще й бъде ли повдигнато обвинение", каза адвокат Върбанов. Пред БНР той коментира още: 
"Имам обяснение, което предпочитам на този етап да го запазя за себе си. Предполагам, че искат да осигурят някакъв комфорт на действията, които извършват в момента, но това не мога да го твърдя, тъй като дори не мога да се доближа, за да разбера какво се случва. Вероятно са извършили претърсване на задържаното лице, както и обиск", обясни в предаването "Нещо повече" юристът, според когото е било нарушено правото на адвокатска защита на задържаната.


В сградата на общината на столичния район "Младост" спецакцията също беше в ход. Кабинетът на кметицата беше претърсен, иззети са документи, потвърди пред БНР пресаташето на общината Петър Кърджилов, като заяви: 
"Това е активно мероприятие, нарочно нагласено и поръчано, тъй като госпожа Иванчева и нейният екип засягат интересите, строителните предимно на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Поръчано е най-вероятно от хората, чиито интереси са засегнати. Преди три седмици подадохме сигнал до главния прокурор за фалшификация на документи. Фалшифицирани са документи за бъдещ строеж, фалшифицирани са подписи, подлепване има по страниците".
Утре в 10:00 часа ще има пресконференция по темата, допълни Петър Кърджилов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е получавала само сигнали за забавяни преписки и процедури в район „Младост“. Тя обясни, че не е началник на районните кметове и припомни, че те се избират мажоритарно. Фандъкова заяви, че отношенията ѝ с Иванчева са чисто служебни: 
"Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки, административни дейности, които сме искали да бъдат по закон процедирани - така както законът изисква".

Десислава Иванчева спечели изненадващо кметските избори в район "Младост" през 2016 година. Тогава тя победи кандидата на ГЕРБ Мария Илиева. Иванчева получи подкрепата на бившия депутат от БСП - Георги Кадиев и политическата му формация "Нормална държава". След няколко месеца обаче Кадиев оттегли доверието си от Иванчева и се извини на жителите на "Младост". Десислава Иванчева стана известна покрай летните протести срещу застрояването на столичния район.

Подробности за акцията и интервю с адвоката на Десислава Иванчева може да чуете от звуковите файлове.

Галерия

Още от категорията

Технически проблеми затрудняват работата на КАТ

Заради технически проблем част от услугите на Пътната полиция са ограничени днес. Гражданите няма да имат достъп до Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP" и до Портала за електронни административни услуги - задължения по документи,..

публикувано на 10.12.18 в 11:37

Две години от взрива в Хитрино

Днес се навършват две години от взрива в Хитрино, при който загинаха 7 души, а 29 пострадаха. Обвиняеми за влаковата катастрофа са двамата машинисти. На последното заседание по делото стана ясно, че има нови доказателства, свързани с причините за трагичния инцидент. Затова e назначена нова експертиза за състоянието на стрелките на гара Хитрино. В края..

публикувано на 10.12.18 в 11:05

Тази вечер е представянето на първия по рода си в България „Годишникъ“ на консервативната мисъл

Излезе от печат първият по рода си в България „Годишникъ“ на консервативната мисъл.  В предаването "Преди всички"  редакторът в платформата „Консерваторъ“  Тончо Краевски разказа за проекта: „Преди около година и половина започнахме онлайн платформата „Мисълъ“, която после се преименува на „Консерваторъ“, за да събираме в нея текстове,..

публикувано на 10.12.18 в 10:45

БАН: България е в дъното на ЕС по жизнен стандарт

България е на дъното на класацията по жизнен стандарт в Европейския съюз, потвърждава поредно изследване - този път на икономистите от БАН. Авторите са проучвали и териториалните различия, според които водещ е Югозападният район, а сред губещите е и Южен централен. За последните седем години оценките за България спрямо останалите страни-членки на..

публикувано на 10.12.18 в 10:42
Красимир Кънев

Красимир Кънев, БХК: 2018 г. не беше добра за правата на човека

„През 2018 г. България се утвърди трайно на опашката, сред консервативните европейски държави, които станаха спирачка в развитието на ЕС към укрепване на гаранциите за правата на човека“. Така определи изминаващата година председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. В предаването „Преди всички“ той посочи, че има много..

публикувано на 10.12.18 в 10:12

Започва "Трънската Коледа"

Благотворителна кампания в подкрепа на възрастните хора подеха жители на Трън. Чрез социалната мрежа те призовават всеки, който иска да помогне, да дари продукти, които в навечерието на Коледа ще бъдат предоставени на нуждаещи се възрастни хора от околните села. В рамките на инициативата, наречена "Трънската Коледа", се събират дарения от олио,..

публикувано на 10.12.18 в 09:53
Академик Владимир Овчаров в студиото на

Търси се...

Студентството по медицина през погледа на бившия ректор на Медицинския университет в София, акад. Владимир Овчаров. Акценти: учебни програми, ритъм и отговорност, трудни предмети и изпити, обичани специалности и преподаватели, практическите занимания... Кога един студент е готов да лекува самостоятелно, специфика в обучението на стоматолози, медицински..

публикувано на 10.12.18 в 09:35