Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков: Вече са направени първи стъпки за изпълнение на част от исканията

Пореден национален протест на хората с увреждания

Кр. Обретенова: Някой има интерес хората с увреждания да бъдат болни, бедни и нещастни

| обновено на 18.04.18 в 14:34
4
Родители на деца с увреждания протестират в центъра на София с искане да се гарантира правото на лична помощ.
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с увреждания протестираха за пореден път в центъра на София с искане да се гарантира правото на лична помощ и да се прилага нова политика, която да отчита потребностите на отделния човек. Социалният министър Бисер Петков заяви, че подробно е запознат с исканията на протестиращите родители и заяви, че вече са направени първи стъпки за изпълнение на част от тези искания.

"Те са свързани с радикална промяна в политиките по отношение на хората с увреждания, с искане за гарантиране на така наречената "лична помощ" или личен бюджет в размер, не по-малко от две минимални работни заплати, за промяна в медицинската експертиза, за премахване на ТЕЛК, съответно медицинска оценка на база на разширена епикриза. Министерството на труда и социалната политика ще направи един подборен финансов анализ на всичко, което се насочва като подкрепа под формата на пари и социални услуги към хората с увреждания".

Десетки родители на деца с увреждания протестираха пред президентството с черни тениски с надпис "Системата ни убива" и с черни балони. Хората носиха огромен надпис: "Не увреждането убива децата ни, а държавата". В допълнение - скелет в човешки ръст е седнал в инвалидна количка до надгробната плоча на Конвенцията за защита на хората с увреждания.

На протеста имаше протестиращи от цялата страна. За този шести протест пристигнаха и родители на деца с увреждания, които преди години са емигрирали по тази причина в чужбина.
 

Протестиращите настояват за Закон за личната помощ, чрез който да се регламентира такава лична помощ за всяко дете и за всеки човек над 18 години с увреждания на базата на индивидуалните му потребности - рехабилитация, социална интеграция, образование и лечение. Категорично отхвърлят предлаганата реформа в ТЕЛК, защото, по думите им, тя обрича хората с увреждания на мизерно съществуване. Основните искания посочиха две майки на деца с увреждания.

"Най-накрая да има Закон за личната помощ в тази държава, която да подсигурява такава след навършването на пълнолетие на децата. Другото много важно искане е електронният регистър за децата и хората с увреждания. Освен това промяна на Закона за програмите за личен асистент. Индивидуална оценка на всеки според потребностите и нуждите му".

"Правата на хората с увреждания, над 18 години специално, не са в плана за промени на правителството. Получихме някакви козметични промени, които не могат да осъществят нормалното ни съществуване и ние протестираме за Закон за личната помощ, за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и сме за достоен живот, защото сме майки и искаме нашите деца да живеят нормално. Моят син специално е психично болен и не ми достигат средствата от неговата пенсия да се грижа за него", сподели протестираща майка.

Протестиращите многократно поканиха премиера Бойко Борисов с възгласи: "Слез да ни видиш".

Шествието завърши пред Националния дворец на културата.

Красимира Обретенова, майка на 16-годишно дете, обясни, че е необходимо да се въведе нова система за оценка на увреждането, която да отчита потребностите на човека, така че той да може да се включи в обществото:

"Да бъде създадена възможност за реална, обективна оценка на потребностите. Да бъдат обезпечени тези потребности с пари, услуги висококвалифицирани специалисти, лечение, рехабилитация, обучение, терапия, образование. Като казваме лична помощ - Закон за личната помощ, който да е комплексен инструмент за създаване на политики за хората с увреждания. Не искаме децата ни да се превръщат в млади или възрастни инвалиди с инвалидни пенсии".

Красимира Обретенова е решена да напусне България. В предаването "Преди всички" тя обясни решението си:

"Не толкова да търся други възможности за детето си, колкото до това, че аз не искам повече да участвам в издръжката на негодни институции чрез уврежданията на детето си. Обществото инвестира в дъщеря ми преди една година 60 хиляди лева за операция импланти на сколиоза. Тази сколиоза се случи, защото аз нямах достъп до правилната, адаптирана инвалидна количка. Тук говорим за социална политика. Всички тези усилия на лекари и специалисти, които се бориха за живота на дъщеря ми, ще отидат по дяволите, защото ако остана в България, само след две години с нея трябва да живеем с 200 лева, нейната пенсия, без абсолютно никакви услуги – нито здравни, нито социални“.

Държавата отделя огромни ресурси за хората с увреждания, които се прахосват заради лошото им управление, каза още Обретенова и добави:

"Хаби се страшно много финансов и човешки ресурс за хората с увреждания, прахосва се, потъва – това го обясняваме вече десет години. Трябва да има реална оценка на човека с потребностите. Фалшиви инвалиди ще има, докато има национално представителни организации, които да обслужват администрацията“.

Трябва да се спре изтичането на пари, да се въведе електронно здравеопазване, електронно здравно досие, междуведомствена електронна информационна система, каза още Обретенова.

"Говорим буквално за електронно правителство. Има закон от 2008 година – той не се случва. Ние нямаме закон за доброволческата и благотворителна дейност. Някакъв закон прашасва поне от 7-8 години… Някой има интерес хората с увреждания да бъдат болни, бедни и нещастни“, коментира още тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна