Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият политически сезон ще поднесе ли изненади - прочит на експертите

Снимка: БГНЕС

Новият политически сезон ще ни предложи повече от същото. Един скандал води до следващ скандал, без това да води до съществено разместване на нагласите на хората. Това каза в коментарното предаване „Нещо повече" политологът Димитър Ганев. Вътрешнополитическата критика на президента Румен Радев към управляващите ще продължи и през новия парламентарен сезон, смята Ганев. Конфликтът не е точно между премиера и президента, или поне и двамата се стараят конфликтът да не прерасне в междуинституционален, подчерта той:

„Голяма част от противоречията минават не по линията Борисов – Радев, а по линия Радев – ГЕРБ. Основно острие в тази линия се явява Цветан Цветанов. Бойко Борисов по-скоро заема позицията на този, който казва:

„Да не се караме, да заровим томахавките“ и не си позволява персонални нападки към президента. И президентът не си позволява на този етап персонални нападки към Борисов, с изключение може би на една“.

В момента единствената ясно комуникирана заявка за нов субект на политическия терен (без да влизаме в хипотезите дали президентът ще прави партия, дали Слави Трифонов ще прави партия), това е новото обединение в т.нар. „дясно пространство" – „Демократична България“.

„Намираме се във втората фаза на един цикъл от 15 години обединения и разделения", допълни политологът.

„Тиражираната информация, че се готви нов политически субект, е част от играта. Тя идва по-скоро от източници, близки до ГЕРБ, отколкото от такива, близки до президентската администрация. Цветанов продължава да изпълнява ролята на дразнителя спрямо президента Радев и ако той се „върже“ на тази игра, ще загуби". Тази позиция изрази пиар експертът
Арман Бабикян:

„Борисов се е насочил към пенсиониране в президентското кресло след края на третия мандат. В тази игра изгода имат и Цветанов, който смята, че ще се освободи лидерското място, и Борисов, който иска с чужди ръце да вади кестените. Въпросът е колко разумно ще изглежда в този триъгълник президентът".

Бабикян отчете доста сериозна близост в позициите на БСП и ГЕРБ по случая „Скрипал“ и ударите в Сирия. Нормалната ляво-дясна координатно система вече не работи толкова добре, отбеляза той и добави, че на практика разделението, ако има такова, се намира вън и вътре в парламента.

Относно процесите в дясното пространство Арман Бабикян отбеляза:

„Не съм убеден, че това, което ни беше поднесено, е консолидираният вариант на дясното, нито пък, че посланията, които получихме, събират недоволството в една точка. По простата причина, че имаме компрометирана правосъдна система, почти изкупени медии, поставени под контрол, поставени под контрол парични потоци, силови структури и това, което предизвиква недоволството отдолу нагоре няма как да бъде насочено по системата ляво-дясно. Овладяването на недоволството ще бъде по-сложен, но затова пък трудно управляем след това процес“.

Двете мнения и обобщение за началото на парламентарния сезон чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени