Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Радомирски: САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с ЕС като със съюз

Снимка: БГНЕС

САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с Европейския съюз като Съюз, а предпочитат да говорят с Франция. Това коментира в предаването „12+3“ дипломатът Валентин Радомирски. Според него Франция се превръща в предпочитан партньор на САЩ. Във вътрешнополитически план и двамата лидери - Доналд Тръмп и Еманюел Макрон печелят от срещата си, смята той:

„Очевидно предпочитанията на президента на САЩ Доналд Тръмп към френския му колега Еманюел Макрон са видни, дори за всички непредубедени анализатори. От миналата година Тръмп подава сигнали. /…/ Това е първото за 460 дни на власт, откакто Тръмп дойде, посещение на държавно ниво, т.е. първото официално посещение. Това също e знаменателно. Други европейски лидери не бяха удостоени с тази чест. Макрон може да се радва на светлината на прожекторите на тази пиар акция“.

По думите на дипломата, от края на миналата година френският президент е активизирал дейността си със срещи и речи:

„Ако вземем дори последната ракетна атака в Сирия с участието на Франция, Великобритания и САЩ, може да се каже, че наблюдаваме нещо подобно като преди Първата и Втората световни войни, когато имаше една антанта, новата антанта за разбирателство на проблема, приличат на френско-британския съюз преди Втората световна война и модела на антантата преди Първата“.

Според Радомирски обаче Франция не е в състояние да преобърне нагласите на Тръмп по някои основни въпроси:

„Това е трудната задача на Макрон в момента – да оправдае резултатите от това посещение пред френската общественост, която не е безкритично настроена към отношенията със САЩ“.

По въпроса за Иран предстоят много тежки дни, прогнозира дипломатът и добави:

„Иран е костеливият орех, който в момента дава голяма част от енергията за ръста на китайската икономика“.

Сирия става все по-голям дразнител, подчерта той и обясни: „Конфликтът в Сирия прераства все повече в регионален конфликт с измерения, които могат да доведат до геополитически последици“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна