Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гералд Кнаус: Корупционният скандал в Съвета на Европа е най-големият в историята на организацията

Снимка: orer.eu


Близо 2,4 милиарда евро подкупи е платил Азербайджан на депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Това заяви в интервю за "Хоризонт" Гералд Кнаус. Той е един от авторите на доклад, разкрил най-големия корупционен скандал в близо 70-годишната история на Съвета на Европа:

"Това е най-големият скандал в историята на Съвета на Европа. ПАСЕ би трябвало да е един от най-важните стожери на човешките права на Стария континент. … Парламентарната асамблея избира съдиите в Европейски съд по човешките права. Така че последствията от скандала са в няколко посоки. От една страна заподозрените и обвинени депутати вече не изпълняват функциите си. Председателят на ПАСЕ Педро Аграмон миналата година бе принуден да подаде оставка. Други напуснаха ПАСЕ, но останаха депутати в националните си парламенти.

От друга страна обаче остава въпросът, как Съветът на Европа ще реагира спрямо своята страна-членка Азербайджан. Защото скандалът е в две посоки: държава от Съвета на Европа систематично нарушава човешките права и в същото време систематично подкупва парламентаристи от Съвета на Европа, за да прикрива тези нарушения. Ако Азербайджан не накаже виновниците за този корупционен скандал, то тогава Съветът на Европа трябва да го изключи."

Докладът, съдържащ над 200 страници е разработен от трима експерти - бившия френски съдия Жан-Луи Брюгиер, британеца Никълъс Братза - бивш председател на Европейския съд по правата на човека и шведската юристка Елизабет Фюра. Те стигат до извода, че от приемането си в Съвета на Европа през систематична манипулация“, твърди Гералд Кнаус от неправителствената организация „Европейска инициатива за стабилност“.

"В Азербайджан на луксозни пътувания бяха канени депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, там са били обсипвани със скъпи подаръци, създавали са се приятелства и трайни връзки, а в последствие са превеждани големи суми пари. Всичко това е описано в нашия доклад още през 2012 година, така че разкритията на специалната комисия от миналата седмица - шест години по-късно, на практика потвърждават нашата информация за тази т. нар. „хайверна дипломация“, поясни Гералд Кнаус. 

"Проблемът при разследването беше в това, да намерим конкретни доказателства, защото все пак в случая става дума за цяла държава, за целия държавен апарат. Едва през 2016 г. италианската полиция успя да проследи кореспонденцията на един от най-влиятелните в Страсбург италиански депутати от консервативната партия с депутат от Азербайджан, която доказа, че въпросният италиански депутат е сключил договор и е получил сумата от 10 милиона евро. „Услугата“, която той е трябвало да предостави на Баку е било осигуряването на подкрепа при гласуването на решения относно спазването на правата на човека в Азербайджан. Но дори и този пробив в разследването е само върхът на айсберга, защото засега не можем да докажем и останалите преводи към депутати от ПАСЕ", посочи още Кнаус. 

Като се спря на конкретни гласувания в Съвета на Европа Гералд Кнаус отбеляза:

"През 2013 г. например се е дискутирал въпросът дали в Азербайджан има политически затворници. По това време в затворите в Азербайджан лежаха много от водещите интелектуалци и журналисти на страната. По темата докладчик беше един германски социалдемократ. При гласуването на доклада в залата изведнъж се оказа, че присъстват рекорден брой депутати. Много хора спонтанно бяха развили огромен интерес към ситуацията в Азербайджан. С техните гласове докладът бе отхвърлен. Малко след това ръководителят на азербайджанската делегация заяви с триумфален глас, че Съветът на Европа е в ръцете на Баку. А самото гласуване стана повод азербайджанският президент при всяка критика към неговата страна за неспазване на човешките права да твърди, че Съветът на Европа е на друго мнение. Нещо повече - след това гласуване станахме свидетели на нова вълна арести на инакомислещи." 

В момента на карта е заложено бъдещето на Съвета на Европа, където се оказа, че с методите на тайните служби от годините на Студената война можеш да си купиш влияние, смята Гералд Кнаус.


 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна