Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Близо 5,5 пъти е разликата между най-високото и най-ниското заплащане в България

| обновено на 30.04.18 в 14:42
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Разликата в средната заплата на най-ниско и най-високо платените работници в България е близо пет пъти и половина, сочат данните на КНСБ за доходите. С най-ниски заплати са заетите в ресторантьорството – 580 лв. Най-високи – в информационните технологии – 3150 лв. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира: 

"Компенсацията на наемния труд се промени с повече от 6 процентни пункта спрямо брутния продукт и достигна 43,1 процентни пункта от БВП за милата година... Положителни тенденции, че повече пари от общопроизведения продукт отиват към труда, отколкото към капитала. Вътрешното разпределение на тези средства на допълнителните пари, които са стигнали до наемния труд в България, е несправедливо, т.е. по-голяма част са отишли към по-богатите наемни работници, т.е. с по-големите заплати, по-малките – към средните заплати и най-малко - към най-ниските заплати". 

Средната работна заплата в България, която по последни данни е 1060 лв., изостава между 5 и 10 пъти спрямо старите-страни-членки на ЕС и около 2 пъти спрямо новите. В Унгария например, тя е 955 евро, а в Дания – 5191.

Заплатите в България ще достигнат 60% от средните в Евросъюза до 2022 година, ако в следващите 5 години се увеличават поне с 11-12 на сто, сочи годишния доклад на КНСБ за състоянието на доходите. Възнагражденията у нас в момента са около 46% от средно европейските, отчитат от синдиката и настояват за изпреварващо нарастване на заплатите над производителността на труда. 


Процесът на приближаване на заплатите в България към средните в Европейския съюз се ускорява през последните години, сочат данните на КНСБ. Главният икономист на синдиката Любен Томев заяви: 
"Към 2017-та година по прогнозни данни брутният вътрешен продукт на глава от населението достига 51 процента от средноевропейския по паритет на покупателна способност, докато компенсацията на наетия труд показва около 46 процента и равнище на заплащане някъде около 40-43 процента от средноевропейското равнище".
От синдиката настояват за поне 12 процента ежегоден ръст на заплатите в следващите 5 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна