Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на родопското село Добралък: Гората изчезва

Снимка: архив

Село Добралък се намира в община Куклен, Пловдивска област. През лятото то наброява около 200 души, зимата обаче са едва около 80.

„Съблякоха гората“- така обясняват дългогодишната безцеремонна сеч жителите на родопското село Добралък. Природозащитниците тук ги няма. Местните хора, наблюдаващи изсичането на гората, пророкуват, че след време ще имат проблем и с водата, защото "водата е там, където е гората“.

40 години секат тази гора и не залесяват нищо, тя изчезва, свидетелстват местните. Кметът Владимир Димов признава, че през лятото недостигът на вода е осезаем.

В архивите на Бачковския манастир селото се споменава през 1082 година, но заселници е имало отдавна. През землището преминава римски път. Църквата „Св. Богородица“ е от 1848 година, но безобразията там са с днешна дата. „Дойдоха уж да я ремонтират и я обраха“, разказват хората. Изчезнали голям полилей и стари икони, а старата каменна настилка била подменена с теракотено покритие, което се хлъзга - „все едно, че влизаш в баня“.

Жителите на Добралък търсят подкрепа и за създаването на музейна сбирка с етнографски предмети от бита на селото, запазени от неговите добри времена.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна