Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистите от спрения унгарския вестник "Мадяр Немзет" подготвят нов медиен проект

Обществените медии в Унгария не изпълняват своята роля, казва журналистът от изданието Корнелия Киш

Корнелия Киш
Снимка: Tóth Tibor / Magyar Nemzet

Журналистите от унгарския вестник "Мадяр Немзет", който спря да излиза броени дни след изборната победа на партия "Фидес" на Виктор Орбан, подготвят нов медиен проект, който да бъде критичният глас на Унгария. Спреният вестник има 80-годишна история. Преди да се стигне до разрив в отношенията между унгарския премиер и собственика на изданието Лайош Шимичка, изданието печели редица държавни проекти, но след 2015 година неговото финансово състояние рязко се влошава. 

"Преди да настъпи този разрив, "Мадяр Немзет" беше дясно ориентирано консервативно издание близко до правителството, но дори и тогава не отсъстваше критиката. Свободата на изразяване там беше по-голяма от тази в обществените медии сега, където и сега не се прави журналистика, а открита пропаганда. Ние не бяхме в тази ситуация. Но е факт, че след обтягането на отношенията между Орбан и Шимичка, изданието започна да се списва доста по-критично", обясни в интервю за "Хоризонт" Корнелия Киш, журналист от вече спрения вестник. Тя допълни, че намесата в медийната политика не идва директно от правителството, а чрез различни финансови механизми - например през рекламната политика, чрез която се правят опити за активна държавна намеса в медийния пазар: 

"Държавата се опитва да контролира медийната ситуацията като не публикува реклами публикации в медиите, които са опозиционно настроени, а само в тези, които са близки до правителството. Именно чрез рекламната политика се правят опити за активна държавна намеса в медийния пазар. От друга страна я има и практиката управлението, министерствата, държавните институции да бойкотират критичните медии като не се отговаря на техните запитвания по пощата, за участия в предавания, или като не им се дава възможност техни представители да задават въпроси на пресконференции."

Всъщност не знаем каква е причината "Мадяр Немзет" да бъде закрит, защото това не беше изказано на глас. Не стана ясно дали това се случва по политически причини или заради бизнес аргументи, но всъщност за нас нямаше значение, защото загубихме възможността да пишем критично, подчерта унгарската журналистка: 

"Бихме искали да продължим да работим като екип под друга форма. На мнение сме, че "Мадяр Немзет" - това сме ние, редакцията. Хората, които през последните 15 и повече години работихме за изданието. Ако не можем да получим разрешение от собственика Лайош Имичка да използваме името като марка, ще започнем проект под друго име. Имаше прояви на голяма солидарност през последните дни в наша подкрепа. Много читатели ни показаха, че обичат вестника и имат нужда от него", посочи Корнелия Киш. По думите й, закриването на "Мадяр Немзет" не слага кръст върху независимите медии в Унгария.

Запитана колко явно журналистическата работа в Унгария е повлияна от управляващата партия на Виктор Орбан тя изтъкна:

"Трябва да се прави разлика между  обществените медии, тези, които са близки до властта и опозиционните медии. Напоследък обществените медии в Унгария загърбиха основните професионални стандарти на работа. Това, което те правят, не бих нарекла журналистика, а чиста форма на пропаганда. Намирам това за много тъжно. Обществените медии имат специфична функция, която на този етап не изпълняват. Преди парламентарния вот изборната комисия им наложи глоба, защото в телевизионния сутрешен формат по време на дебат не бе поканена за участие опозицията, на която по-късно бе дадено право на отговор. В ефира на обществените медии звучат негативни информации за опозицията, без да бъде представена различната гледна точка, а лидерът на опозиционната фракция сподели, че от две години не е получавал покани за участие. Подобна е ситуацията и при частните медии, които са близки до властта. Има и медии, които са критични и които попадат под ударите на водената сега политика - да бъдат финансово притискани."

Според Корнелия Киш определено има влошаване на медийната свобода в Унгария:

"Има класации на международни неправителствени организации като "Репортери без граници", които доказват това. През последните години много медии бяха купени от бизнесмени, близки до правителството и от критични се превърнаха в машини за пропаганда. Това се случи с всички регионалните вестници, с един от големите телевизионни канали, както и с важен новинарски сайт."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна