Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадало при падане от колело дете спасено в "Пирогов"

Проф. Габровски: Ако момчето беше карало с каска, последствията нямаше да са такива

Снимка: БГНЕС
Пострадало при каране на велосипед дете от Монтана е било прието през изминалата нощ в най-голямата болница за спешна помощ у нас "Пирогов" в тежко състояние. Високоспециализираните изследвания са показали фрактура на черепа с притискане на мозъка. Незабавно е бил сформиран екип от неврохирурзи за операцията, продължила повече от три часа, съобщи проф. Николай Габровски, завеждащ Клиниката по неврохирургия и зам.-директор на "Пирогов". Операцията извършва екипът на д-р Петър Илков, анестезиолог е д-р Боряна Янева.

При нас работата по спешност е ежедневие, така че имаме готовност, имаме изработен ред, знае се кое как се случва, всеки си е на мястото. На практика подобни случаи, може би не конкретна травма при падане с колело, но проблемите с деца са изключително тежки, изключително тежки, така че имаме готовност и действаме. Основните тежки, критични моменти вече са преодоляни и имаме основание да бъде оптимисти, каза проф. Габровски. Според него, ако момчето е било с каска по време на инцидента, последствията е нямало да бъдат топкова тежки.

Детето вече е поверено на грижите на специалистите в детската реанимация, в съзнание е и е адекватно. Очаква се утре да бъде изведено от там. 

Заместник-директорът на "Пирогов" добави, че с идването на пролетта, всяка вечер през спешните кабинети на болницата преминават десетки деца с различни травми и наранявания след инциденти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени