Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Австрия даде висока оценка на Българското европредседателство

Радев изрази задоволство от това, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия

| обновено на 03.05.18 в 15:08
Александър Ван дер Белен каза, че богатите европейски страни също имат интерес от кохезия, която да намали разликата между бедните и богатите.
Снимка: БГНЕС

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен даде изключително висока оценка за Българското европредседателство досега. Страната му ще работи по българските приоритети и в рамките на своето председателство, което започва от юли.

В рамките на общата пресконференция с австрийския си колега в София държавният глава Румен Радев заяви, че европейската сигурност и отбрана са важни, но и средствата за кохезия в новата многогодишна финансова рамка трябва да се запазят.

За предложението на Европейската комисия в новата финансова рамка парите за сигурност да се увеличат за сметка на тези за кохезия, българският президент направи коментар от позицията на страна-бенефициент.

„Без кохезия, без реална конвергенция, ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа, а това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл“, каза Радев.

"България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия"
Позицията на държавния ни глава подкрепи и президентът на Австрия:
"Мисля, че господин Радев има право принципно. Затова са именно кохезионните фондове. Това са парите за солидарност и сътрудниченство вътре в Европейския съюз. Това е в интерес не само на страните, които получават тези средства, но и на тези, които ги дават - по-богатите. Те не искат процесите да спират. Те имат интерес разликите между бедните и богатите да се намалят и това е смисълът на тези фондове. Преговорите ще продължат и ще бъдат сложни", каза Александър Ван дер Белен.

За въвеждане на допълнителния критерий средствата да зависят от изпълнението на ангажиментите за върховенство на закона, Радев напомни, че и сега спрямо България действа механизъм за мониторинг, но той заяви, че не всички доклади до момента са били обективни.

По темата Ван дер Белен каза, че богатите европейски страни също имат интерес от кохезия, която да намали разликата между бедните и богатите.


И темата Русия коментираха двамата държавни глави: 
"Ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение".

Румен Радев изрази задоволство от това, че „България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия“.

„С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента (на Франция) Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент (Владимир Путин) във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия“, каза държавният глава.

Александър Ван дер Белен пристигна у нас на официално посещение по покана на Румен Радев, в рамките на което утре ще участва в неформална среща на президентите на България, Румъния и Австрия в Русе.

Президентът на Австрия ще разговаря и с премиера Бойко Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна