Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Борис Парашкевов – колекционерът на думи

Снимка: Съюз на преводачите в България

80-годишният юбилей на проф. Борис Парашкевов стана повод за гостуването му в студиото на „Артефир“. Колкото и да е трудно толкова продължителен и активен творчески път да се побере в един разговор, опитахме се да хвърлим поглед към изминалите десетилетия на преводача, преподавателя, учения, езиковеда, доктора по философия, автора на речници и лексикони, на множество научни и популярни публикации.
Проф. Парашкевов е и отзивчив събеседник в предаването „За думите“ по програма „Христо Ботев“. Пълният списък с награди, получени от него би заел много редове, но задължително е да отбележим: Годишна награда на Съюза на преводачите в България за превода на „Синухе Египтянина“, Отличителен знак „Калевала” на финландското министерство на културата за превода на романа „Синухе Египтянина”, Хумболтова награда за популяризиране на германистиката в Югоизточна Европа, Национална награда „Христо Г. Данов“ за превода на „Песен за нибелунгите“, Почетен знак на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ със синя лента.
Как се овладява такъв огромен обем знания, как се прилагат и доразвиват, от къде идва страстта към лексикологията, към немски и фински, към родния език – чуйте в интервюто, което направихме в студиото на „Артефир“ преди творческата вечер в чест на проф. Парашкевов, организирана от Съюза на преводачите в България в Гьоте институт по повод изключителните му заслуги за развитието на германистиката у нас и неговата 80-годишнина.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна