Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Докладът на комисията за ЧЕЗ не казва нищо повече от вече известното

Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС

Планирането на продажбата на ЧЕЗ се осъществява в чешката държава, не в България и ние нямаме никакво право нито по Конституция, нито по нашите закони да се месим в продажбата на едно предприятие, когато тя е между два частни субекта. Това заяви в предаването "Неделя 150" Рамадан Аталай от ДПС, член на парламентарната енергийна комисия, както и на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ, който коментира финала на работата на комисията. „Продавачът е решил, че не е необходимо да има стратегически инвеститор и нито българската държава, нито народните представители сме в правото си да се намесваме в тези техни взаимоотношения“, подчерта Рамадан Аталай, като се мотивира защо според него подобна комисия е безсмислена.

„По време на продажбата на ЕОН някой да беше вдигнал такъв вой? Да заблуждава избирателите си – случва се нещо скандално и грандиозно, едва ли не ще останем без ток. И то поради една проста причина – яви се едно чисто българско име – Гинка. Ако беше някой Жозеф, едва ли щеше да предизвика такъв скандал“, посочи Рамадан Аталай.

Законът за енергетиката дава възможност чрез регулатора от начало до край – след като приключи сделката да се контролират всички енергийни предприятия, изтъкна още Аталай:

„ГЕРБ и БСП, в стремежа си да излъжат избирателите си, че се занимават с много съществени неща, направиха една комисия, която успя да събере 51 страници факти, които нямат никакво значение за изводите и констатациите, написани в доклада. В доклада няма нищо по-неизвестно от това, което стана на обществото от началото до сега. Нито зад Гинка кой стои стана ясно, нито пред Гинка кой стои е ясно.“

По думите на Аталай, всички служби, дали информация по случая, са дошли и са казали, че "никой не стои зад тази сделка".

В енергетиката решенията се взимат с визия за развитие до 20 години напред. Решения, които се взимат от днес за утре не помагат в енергетиката, каза още Рамадан Аталай:
"Мотаем се за Белене. Спряхме всякакви големи енергийни проекти. Опитваме се по всякакъв начин да оправдаем нашите бездействия, които доведоха до енергийна несигурност на държавата. В момента с опитите да се намесваш и в дейността на регулаторния орган - как и по какъв начин ще определи тези, които ще влязат в микса, за да осигурим бъдещето на нашата енергетика, да осигурим работа на онези предприятия, построени от нас и преди нас, разчитайки само на това, че днес ще спечелим някой лев повече,ползвайки електроенергия, която декапитализира нашите енергийни предприятия - всичко това е политика, която не е в интерес на държавата."
Запитан какво ще бъде становището на ДПС по заявката на премиера за "размразяване" на проекта АЕЦ "Белене" Аталай отбеляза, че ядрената енергетика никога не е била предпочитание и приоритет на партията му.

Цялото интервю е в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна