Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Янкова: В категорията на рисковата бременност попадат най-вече жените на възраст над 30 години

Снимка: БГНЕС

Последните новости при съвременното проследяване на рискова бременност и профилактика на усложненията за плода и майката - това ще бъдат акцентите на Третия международен конгрес по майчино здраве в Боровец на 18 май. Организатор на събитието е Асоциацията по фетална медицина.

Председателят на Асоциацията д-р Мария Янкова посочи в интервю за предаването "Преди всички", че в категорията на рисковата бременност попадат най-вече жените на възраст над 30 години, което не означава, че и по-младите майки не могат да имат рискова бременност. Най-често се проследява плода за хромозомни дефекти, Синдром на Даун, за хипертония и диабет по време на бременност. Така че лекарите изследват и по- младите майки.

Най-важните три теста са ехография в първото тримесечие, биохимичен скрининг за хромозомни заболявания - между 11-а и 13-а седмица, когато може да се предприемат мерки, ако се открие тежък проблем при плода, и в 20-ата седмица да се направи фетална морфология, или така познатия при майките 3D скрининг. Вече има по-нови тестове, които дават до 90% сигурност за аномалии при плода и чрез които може да се избегне амниоцентезата.

Цялото интервю на Гергана Хрисчева с д-р Мария Янкова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени