Директорът на Гръцкото радио и телевизия: Рейтингът не може да спре ЕРТ да прави каквото трябва

| обновено на 17.05.18 в 14:28
Василис Костопулос
Снимка: Ани Петрова
"Рейтингът не е нещо, което може да спре ЕРТ да прави това, което трябва", заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Василис Костопулос, управляващ директор на Гръцкото радио и телевизия.

Ръководители на обществени медии от Югоизточна Европа участват във форум в България по идея на БНР и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия. Те обсъждат предизвикателствата пред обществените радио и телевизия.

През 2013 г. гръцките обществени радио и телевизия бяха закрити по финансови причини, а на тяхно място се създадоха други, които да компенсират закриването. Костопулос обясни: „Въпреки че правителството е дало работа на тези хора, не е успяло да им налага какво да говорят, те са били свободни. Правителството е смятало, че това е в негова вреда, защото се говори на езика на истината, защото не е представяно това, което е искало правителството. Хората подкрепиха ЕРТ много повече отколкото се очакваше".

Правителството на СИРИЗА не отвори отново ЕРТ, за да има свой канал, категоричен бе Костопулос и добави: „Правителството се радва, че Гърция отново има свое радио и телевизия. Става дума за едно благо, от което обществото е било лишено“.

Директорът на Гръцкото радио и телевизия подчерта, че субсидиите, които взема ЕРТ, не са държавни, а идват от обществото. В Гърция гражданите дават пряко за субсидията чрез данъците си, обясни той. По думите му, е хубаво и в българските обществени радио и телевизия да се предприемат мерки, за да не се появят проблеми занапред.

„Въпреки лошите условия, в които се намираме, борим се да спечелим каквото можем. Не става дума за лесна битка. Имаме много проблеми и във функционирането на ЕРТ. Частните канали се интересуват само от пари. ЕРТ се опитва да засили своето присъствие и да стои здраво на краката си, с програма и мнения“, коментира още Василис Костопулос.

Казусът със затварянето на гръцкото общество радио е интересен, защото излиза извън пределите на Гърция, тъй като синдикатът тръгва по пътеката на съдебния контрол на законността на това затваряне, за да стигне до Европейски съд за правата на човека.

Върховният съд на Гърция отхвърля твърденията на синдиката, че става дума за незаконно затваряне, защото зрителите и слушателите имат алтернатива да получават обективна информация от частните медии.

Костопулос очаква през ноември да има решение на Европейския съд по правата на човека. Основният мотив на жалбата до Страсбург е бил:

“Когато една държава като Гърция има 2 стълба на информация - частните и обществените, ако един от двата стълба спре да съществува, вече е нарушен договорът. През Ноември 2017 година, председателят на Съда е информирал синдиката, че този иск е един на най-сериозните, които трябва да разгледа този съд. Ръководството на ЕРТ иска този казус да бъде спечелен, защото става дума за една много важна политическа тема“.

Председателят на ЕСПЧ е позволил на председателя на EBU да се намеси в спора и има всички предпоставки това дело да бъде спечелено, оптимист е той. Делото е минало през ключовото сито за допустимост, през което обикновено минават едва 4% от жалбите до Европейския съд по правата на човека. Решение, което би казало, че е незаконно да бъде затворена обществена медия от изпълнителната власт по фискални или други причини, би било знак към други европейски управляващи, които се опитват да направят послушни общественото си радио и телевизия, вярва Костопулос. 


Интервюто на Силвия Великова с Василис Костопулос чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Ким Кардашиян се снима чисто гола за реклама

Ким Кардишиян се снима гола за реклама на своята тоалетна вода KKW Body и публикува снимката в профила си в „Инстаграм“. Флаконът е с формите на риалити звездата и наподобява голо женско тяло. На снимката Кардишиян е напълно гола, като само е прикрила с ръце долната част на тялото си. Някои от виделите снимката обаче не са впечатлени..

публикувано на 23.05.18 в 12:15

Михаил Стефанов от „Мини машини“ в „Семейно радио“

Какво е да си „щрегар“? Не се изненадвайте, ако не знаете думата, и екипът на предаването ни се учуди. Според видинско-монтанския диалект „щрегар“ е човек, който е енергичен, винаги нащрек, с две думи – не стои дълго без занимание. Събеседникът ни в рубриката „Радиоавторграф“ е олицетворение на думата. Михаил Стефанов е влогър, музикант,..

публикувано на 23.05.18 в 12:13

Гръцката полиция арестува двама българи, издирвани в страната, на граничния пункт "Промахон"

Гръцката полиция арестува двама българи на граничния пункт "Промахон". Единият от българите е мъж на 39 години, за когото има издадена заповед за арест от прокуратурата в град Лариса. Той е обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда. Арестувана е също българка на 40 години, издирвана със заповед за арест от властите в Солун. Обвиненията срещу нея са за..

публикувано на 23.05.18 в 11:44

Иванчева продължава да изготвя документи от ареста, прокуратурата иска отстраняването ѝ от кметския пост

Прокуратурата поиска от Специализирания наказателен съд да отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост“. Въпреки че Десислава Иванчева от месец е в ареста по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, е установено, че тя продължава да изготвя документи, изпращайки ги до общинската администрация чрез лицата с разрешен достъп..

публикувано на 23.05.18 в 11:31

Намерена в Бейрут мъртва просякиня се оказа милионерка

52-годишната просякиня Фатима Отман е била намерена мъртва на улица в ливанската столица Бейрут, съобщава Al Arabiya. Полицията обаче била изненадана, когато намерила у жената, която живеела в автомобил на улицата, спестовна книжка с 1,7 милиарда ливански лири (около 1,1 милиона долара). Още около 5 милиона лири (3 000 долара) били..

публикувано на 23.05.18 в 11:31
Отговорното отношение към отпадъците може да бъде изразено и чрез арт провокация - акцията „Депо графити“, организирана от сдружение „Крачка напред“ и Район „Студентски“.

Изгарянето на отпадъци - модерно решение или екозаплаха

Ще бъде ли евентуалната бъдеща столична инсталация за изгаряне на битови отпадъци модерно решение на проблема и какви са минусите на подобно решение за екологията на града? Преди дни в Столичния общински съвет се проведоха остри спорове по въпроса за изграждането на инсталация за изгаряне на битови отпадъци, но бе одобрено изтеглянето на заем от..

публикувано на 23.05.18 в 11:22
ТИР блъсна автобус на градския транспорт на АМ

12 души са пострадали при катастрофа между ТИР и автобус на АМ "Тракия"

12 души са пострадали при сблъсъка между ТИР и автобус на столичния градски транспорт на километър 3 на магистрала „Тракия“ в посока София. Четири линейки са били изпратени на мястото на инцидента. Двама от пострадалите при катастрофата - мъж на 60 години и жена на 54 години, са с черепно-мозъчни травми и с опасност за живота, съобщиха от..

обновено на 23.05.18 в 11:18