Директорът на Гръцкото радио и телевизия: Рейтингът не може да спре ЕРТ да прави каквото трябва

| обновено на 17.05.18 в 14:28
Василис Костопулос
Снимка: Ани Петрова
"Рейтингът не е нещо, което може да спре ЕРТ да прави това, което трябва", заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Василис Костопулос, управляващ директор на Гръцкото радио и телевизия.

Ръководители на обществени медии от Югоизточна Европа участват във форум в България по идея на БНР и със съдействието на Европейския съюз за радио и телевизия. Те обсъждат предизвикателствата пред обществените радио и телевизия.

През 2013 г. гръцките обществени радио и телевизия бяха закрити по финансови причини, а на тяхно място се създадоха други, които да компенсират закриването. Костопулос обясни: „Въпреки че правителството е дало работа на тези хора, не е успяло да им налага какво да говорят, те са били свободни. Правителството е смятало, че това е в негова вреда, защото се говори на езика на истината, защото не е представяно това, което е искало правителството. Хората подкрепиха ЕРТ много повече отколкото се очакваше".

Правителството на СИРИЗА не отвори отново ЕРТ, за да има свой канал, категоричен бе Костопулос и добави: „Правителството се радва, че Гърция отново има свое радио и телевизия. Става дума за едно благо, от което обществото е било лишено“.

Директорът на Гръцкото радио и телевизия подчерта, че субсидиите, които взема ЕРТ, не са държавни, а идват от обществото. В Гърция гражданите дават пряко за субсидията чрез данъците си, обясни той. По думите му, е хубаво и в българските обществени радио и телевизия да се предприемат мерки, за да не се появят проблеми занапред.

„Въпреки лошите условия, в които се намираме, борим се да спечелим каквото можем. Не става дума за лесна битка. Имаме много проблеми и във функционирането на ЕРТ. Частните канали се интересуват само от пари. ЕРТ се опитва да засили своето присъствие и да стои здраво на краката си, с програма и мнения“, коментира още Василис Костопулос.

Казусът със затварянето на гръцкото общество радио е интересен, защото излиза извън пределите на Гърция, тъй като синдикатът тръгва по пътеката на съдебния контрол на законността на това затваряне, за да стигне до Европейски съд за правата на човека.

Върховният съд на Гърция отхвърля твърденията на синдиката, че става дума за незаконно затваряне, защото зрителите и слушателите имат алтернатива да получават обективна информация от частните медии.

Костопулос очаква през ноември да има решение на Европейския съд по правата на човека. Основният мотив на жалбата до Страсбург е бил:

“Когато една държава като Гърция има 2 стълба на информация - частните и обществените, ако един от двата стълба спре да съществува, вече е нарушен договорът. През Ноември 2017 година, председателят на Съда е информирал синдиката, че този иск е един на най-сериозните, които трябва да разгледа този съд. Ръководството на ЕРТ иска този казус да бъде спечелен, защото става дума за една много важна политическа тема“.

Председателят на ЕСПЧ е позволил на председателя на EBU да се намеси в спора и има всички предпоставки това дело да бъде спечелено, оптимист е той. Делото е минало през ключовото сито за допустимост, през което обикновено минават едва 4% от жалбите до Европейския съд по правата на човека. Решение, което би казало, че е незаконно да бъде затворена обществена медия от изпълнителната власт по фискални или други причини, би било знак към други европейски управляващи, които се опитват да направят послушни общественото си радио и телевизия, вярва Костопулос. 


Интервюто на Силвия Великова с Василис Костопулос чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Застраховките към "Олимпик" вече са невалидни

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при проверка те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки недоволни граждани се..

обновено на 18.08.18 в 09:21

Епископ Евлогий: Апелираме българското училище да отвори вратите си за вярата

Духовният живот на българина е беден, а вярата му – твърде крехка, заяви игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий: „Трябва да бъдем коректив на всички негативни явления, които се появяват в живота, а те са много. Да бъдем, както е казано в Евангелието, „и светлината, и солта на света“. Заниманията в духовните центрове не може да..

публикувано на 18.08.18 в 09:15

Бум на сватбите, днес повече от 100 двойки ще сключат брак в София

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес. Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие. Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза..

публикувано на 18.08.18 в 08:49

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

С възпоменателна церемония в историческата местност Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. На възпоменателното тържество ще присъства президентът Румен Радев. Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.  За пръв път през 1926 г. в местността Петрова нива се събират..

обновено на 18.08.18 в 08:41

В Горна Оряховица правят огледи на разрушените улици от дъжда

В Горна Оряховица днес ще бъдат направени огледи на улиците, чиято асфалтова настилка беше отнесена от поройния дъжд снощи . Пожарникарите отводниха 10 къщи в ниските части на града. Няма излезли реки от коритата си. Възстановено е електрозахранването на засегнатите села.  В лясковското село Джулюница бурният вятър е отнесъл част от покрива на..

публикувано на 18.08.18 в 08:22

Преглед на печата

"Оръжееен бос фалирал "Олимпик", пише вестник "Труд" . Проверка на изданието е показала, че собственик на капитала на фалиралия кипърски застраховател, който остави без "Гражданска отговорност"  близо 200 хил. коли у нас, е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, който търгува и с оръжия. Това е станало ясно от кореспонденция на Комисията за финансов надзор с..

публикувано на 18.08.18 в 08:15
Хижа Беклемето

Пчелари се събират на национална среща в Беклемето

Пчелари от цялата страна се събират в старопланинския курорт Беклемето на 54-ата национална среща Север-Юг. В същото време там се открива и 25-ият Национален събор-надпяване.  По време на пчеларската среша ще бъдат представени полезни лекции. Общински и национални сдружения на пчеларите ще дискутират проблемите в сектора. Гостите на..

публикувано на 18.08.18 в 04:47