Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев пред "Комерсант": България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море

| обновено на 21.05.18 в 10:15
Снимка: БГНЕС
България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския вестник "Комерсант", публикувано днес. Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и за целия Европейски съюз.
Президентът посочва, че подобен подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко газ на черноморското крайбрежие на България", посочва  държавният глава пред "Комерсант".

Президентът Радев съобщава пред изданието, че ще покани още веднъж Владимир Путин да посети България:

"Имаме принципна договореност с президента на Руската федерация за посещението му в България през 2018 година, когато отбелязваме заедно 140 години от края на Руско-турската война и нашето освобождение. Но преди президентските избори господин Путин, разбира се, не можеше да определи конкретна дата. В Сочи аз ще подновя поканата си".

Радев изразява увереност, че "такава визита в близко време ще създаде благоприятни условия за задълбочаване и разширяване на двустранното сътрудничество".

Повече за интервюто на президента Румен Радев чуйте в кореспонденцията на Ангел Григоров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна