Шест любими песни представят България в книга на ЕС

До 18 юни ще можем да гласуваме онлайн за шест български песни, които ще представят страната ни в първата „Книга на песните на Европейския съюз“. Организатор на проекта е неправителствената организация EUROPEAN UNION SONGBOOK с основател датчанина Джепе Марслинг. От българска страна участник в общоевропейската инициатива е АМТИИ. 

До момента над 23 000 души от 13 страни членки вече са гласували за песните, които представят страните им. Българите са 14-ата европейска нация, която дава своя музикален вот. Първото издание на „Книга на песните на ЕС“ е предвидено да излезе през 2019 г. в Деня на Европа – 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на английски език – в две колони една до друга. За финален редактор на „Книга на песните на ЕС“ за България е определена проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректор на АМТИИ Пловдив.

Шестте категории песни са определени според предложенията на 17 музикални академии от 14 страни, а 56-те песни са номинирани от студентите на преподавателите от НМА – София и АМТИИ – Пловдив, заяви проф. Т. Шекерджиева-Новак.

По думите ѝ, идеята е новаторска и целяща да изрази вкусовете на хората от различните страни членки на Съюза, както и всяка страна да изяви собствените си музикални вкусове.

Това би помогнало да се опознаем взаимно по-добре.

Проф. Новак уточни, че се гласува за следните шест категории песни – „Любов“, „Природа и сезони“, „Свобода и мир“, „Народни песни“, „Песни за вярата“ и „Детски песни“.

В категорията „Любовни песни“ номинираните са „Светът е за двама“, „Адаптация“, „Аз и ти“, „Да те жадувам“.

В „Песни за природата и сезоните“ - „Хубава си моя горо“, „Обичам те, Родино“, „Есен“, „Ах, морето“.

В „Песни за свободата и мира“ – „Вятър ечи, Балкан стене“, „Една българска роза“, „Край Босфора“.

В четвъртата категория „Фолклорни и традиционни песни“ намират място „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Полегнала е Тодора“, „Злато моме“, „Руфинка болна легнала“, „Заблеяло е агънце“, „Калиманку Денку.“

Песни за вярата са: „Страхотен ден“, „Момчето, което говори с морето“, „Синева“, „Отче наш“, „Тебе поем“.

Сред номинираните детски песни вероятно ще бъдат: „Зайченцето бяло“, „Детска планета“, „Сладкопойна чучулига“.

Проф. Новак призова всички българи да участват в гласуването за избор на шестте песни, които ще представят страната ни. Тя подчерта, че е извършила редакторската си работа преди година и че конкуренцията ще бъде между нашите песни, които са номинирани. Като интересен факт тя посочи включването в категорията „Любовни песни“ на песента „Йовано, Йованке“.

Може би някои от съседите ни ще предявят претенции за нея, но тя си е наша песен и бе любимата на моята баба, заяви още проф. Тони Шекерджиева-Новак.


Още от категорията

Спомен за Трифон Силяновски

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 95 години от рождението на Трифон Силяновски - забележителен български интелектуалец, композитор, пианист, педагог, музикален теоретик и философ. За блестящото начало на творческия път на Силяновски и за последвалите тежки репресии по политически причини и..

публикувано на 12.12.18 в 20:24

Цигуларката Теодора Късметска-Сороков - специален гост на фестивала в Стара Загора

От няколко години Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора се разрасна в международен форум, след учредяването на Балканската оперна мрежа. Освен спектаклите, в програмата му присъстват камерни и симфонични концерти, майсторски класове. С такава богата палитра изяви гостува на 49-ото издание на фестивала тази година българската..

публикувано на 12.12.18 в 20:06
Шарл Дютоа и Софийската филхармония

Шарл Дютоа: Ще дирижирам в България отново, сигурен съм!

Жизненият и изпълнен с желание за работа 82-годишен швейцарски диригент Шарл Дютоа гостува миналата седмица на Софийската филхармония и подготви с оркестъра прекрасна френска програма с музика на Морис Равел, Франсис Пуленк и Камий Сен-Санс. В зала „България“ той се срещна за първи път и със солистите Аглика Генова и Любен Димитров - блестящото..

публикувано на 12.12.18 в 19:50

Започва Зимният фестивал в израелския център за танц "Сузан Делал"

Какво е самотата? Балетистите от една от знаковите за Израел трупи за модерен балет „Батшева“ , чийто основен език на движенията се нарича „гага“ и се изучава в хореографските академии по света, и този път са се опитали да увлекат публиката в необичайно сценично приключение. Всяка от частите на представлението е сякаш „сама за себе си“, за..

публикувано на 12.12.18 в 17:54
Фрагмент от обложката на албума

Композиторът Марио Григоров: Импровизацията е в кръвта ми

Българският композитор и концертен пианист Марио Григоров, който работи в Лондон, издаде преди дни своя солов албум, озаглавен "Присъствието на отсъствие". Албумът съдържа осем композиции. "Това съм аз и пианото", казва за проекта си Григоров. Той е ученик на световноизвестния български музикант, пианист и педагог Милена Моллова. "Свирил съм 50 години,..

публикувано на 12.12.18 в 12:48
Voctave

Voctave - Disney в пет октави!

Спомняте ли си фойерверките от анимираното лого на Disney? А сега си представете същия този цветен фонтан, съставен от хармонии и гласове! Това е запазената марка на акапелната група Voctave , която ви представяме тази седмица в "Акапела с Крис и Кос" .  Voctave - музикален проект, зародил се сред група изумителни студийни певци...

обновено на 12.12.18 в 12:32

Ивайло Василев с Първа награда от Международния конкурс "Щелкунчик" в Москва

Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви разказахме само преди два дни в сутрешното ни Радиокафе . Той не само достигна до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, но и спечели Първата награда при пианистите, оставяйки след себе си двама..

публикувано на 12.12.18 в 11:22