Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отстрани от длъжност Десислава Иванчева и Биляна Петрова

| обновено на 24.05.18 в 04:16
Десислава Иванчева и Биляна Петрова
Снимка: БГНЕС

С мотив, че могат да въздействат на свидетели, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета и заместник-кмета столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това стана по искане на прокуратурата, която уставила, че макар да е "под стража" от 17-и април, Иванчева издала заповед за уволнение на един от заместниците си -  Румен Русев.
Заповедта за Русев е от 21 май, стана ясно в съдебната зала. Арестуваната за подкуп кметица смята, че действа в рамките на правомощията си и се позовава на становище на шефа на Общинския съвет Елен Герджиков, че тя продължава да е кмет на Младост. Съдът констатира вакуум в  действащото законодателство. А прокурорите Илиян Рангелов и Димитър Петров признаха, че не са очаквали, че ще Иванчева ще иска да управлява и от килията. В уволнението на свидетел, дал уличаващи показания срещу нея и заместничката ѝ Биляна Петрова, прокурор Рангелов видя заплаха:

„Самото действие, което се предприема, е достатъчно заплашително към това лице, а да не говорим и към всички останали лица, които са разпитани и които предстои да бъдат разпитани“

Димитър Петров допълни:

"Действително, обвиняемата Иванчева и  нейната съучастничка са изключително дръзки, както и самото деяние".

За пореден път Десислава Иванчева отрече с Биляна Петрова и с посредничеството на третия в схемата -бившият районен кмет на Младост, да са искали и получили пари от строителният предприемач Александър Ваклин. За познанството си с него Иванмева каза:

"С Ваклин съм се запознала веднъж,  когато дойде да се представи и беше арогантен все едно той е шефа на квартала. Второто беше, когато помоли да дари детска площадка и затова го видях в петък. Парите са подхвърлени". 

Иванчева и Петрова ще обжалват отстраняването си от длъжност пред Специализирания апелативен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна