Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: България отчетливо завива на Изток

Харалан Александров: Русия печели тактическо предимство, съобщавайки новината за срещата на Борисов с Путин

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток и съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок – ЕС – САЩ, каза в предаването „Неделя 150“ Първан Симеонов. Това, че България се ориентира на Изток, може да се съди най-напред по позицията „Скрипал“, след това и по отварянето на темата АЕЦ „Белене“, както и по посещенията на най-високо ниво.

„Във вътрешнополитически план това най-ясно се изразява във факта, че се банализира антизападното говорене. Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които проличават изключително много в казуса с т.нар. иранска сделка, и които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това, като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента“, каза той.

Това, което премиерът Бойко Борисов печели като предимство, е, че в тази ситуация, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво ключово послание на тема европейско-руски отношения. Президентът Радев обаче спечели предимство пред Борисов, коментира Симеонов.

„Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се опитва да направи – да издейства на България специален статут в отношенията с Турция и в отношенията с Русия и да капитализира, евентуално, тази близост с Турция и близост с Русия, превръщайки я в коз за България и представяйки я като коз за ЕС. Дали това ще стане, ще покажат следващите години, но във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики. Тук едно неочаквано предимство спечели президентът Радев – в тази тяхна своеобразна конкуренция. Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде“, добави той.

Няма съмнение, че има поизточняване, каза в „Неделя 150“ анализаторът Харалан Александров. „Заходът е видим и вероятно той ще трябва да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този интересен месец“.

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев. „На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов“, каза пред журналисти съветникът на руския президент Юрий Ушаков. Именно след срещата с него Путин обяви, че след няколко дни очаква и посещение на Борисов.

„По този начин руснаците печелят тактическо предимство“, коментира Александров. И продължи: „Оповестявайки първи тази среща те имат възможност да интерпретират в собствена ползва. Това очевидно е част от стратегията Кремъл в един момент, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна Русия е в подем, от друга е в упадък, което може де се каже и за ЕС и САЩ. В тези много сложни и противоречиви тенденции, това, което се случва според мен в умовете на българските политически елити, е, че се мобилизира рефлекс за това да си гарантираме, че няма да загубим възможността да поддържаме отношения с този толкова могъщ и влиятелен играч, още повече, че там връзките са стари, дълбоки и доста здрави. В някои случаи много трудни за развързване са тези възли, с които сме закачени за руската политикономика, тъй като там е трудно да разграничиш икономическия от политическия интерес, особено в областта на енергетиката. Това е, което според мен прави Радев. Той понесе много критика. Според мен беше несправедливо обезценено неговото усилие“.

Борисов плете друга мрежа, каза Александров по отношение на политиката и действията на премиера. „Той покрива много голяма международна територия. Сякаш се опитва, изплитайки като един чевръст паяк, в добрия смисъл, всичките тези връзки и отношения на приятелство и добросъседство с ясно заявеното обещание за лобиране и подкрепа на каузата за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един очевидно труден период, в който се случват големи тектонични размествания“, добави той.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов и Харалан Александров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!