"Арена ди Верона квартет" свирят тази вечер в София

Творби на Верди, Респиги, Елгар и Стефан Драгостинов ще звучат в зала "България"

Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът на "Арена ди Верона квартет", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти искат да "преведат" на езика на камерната музика музикалните послания и легенди, превърнали "Арена ди Верона" в притегателен център за почитателите на музиката от цял свят.

Българската публика вече имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със създаването на този квартет „създават“ и свой собствен, много интересен и оригинален репертоар. Показателна за това е и програмата им тази вечер, в която са включени вариации върху теми от "Трубадур" на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една много интересна и оригинална творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук трябва да споменем задължително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - интервю с него можете да намерите по-надолу).

Елгар пише Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е само за за струнни (квартет и оркестър), е посветена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е наскоро създаден и неговото ръководство се обръща по-рано към Елгар с молба да напише специално произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той вече е прочут и обсипан с невиждани за британски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две изключително успешни оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  вече е  удостоен с титлата сър от друг един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII . Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за творби, на повечето от които не успява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която "Арена ди Верона квартет" са включили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Неговата "Лятна сюита" е създадена през 1974, посветена е на неговия професор по композиция Марин Големинов, а сега Стефан Драгостинов прави специална нова преработка за струнен състав, специално за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специален гост на концерта, заедно с Рафаел Дженер, който изпълнява партията на ударните в тази творба.
Свързани новини

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на..

публикувано на 06.05.18 в 15:05
Още от категорията
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън..

публикувано на 14.08.18 в 19:05
Операта в Сидни, Австралия

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари на фестивал в Сидни, съобщи БТА, като цитира ЮПИ. Фестивалът на китарата предостави доказателства - видеозаписи и снимки, че са се събрали повече музиканти с електрически китари,..

публикувано на 14.08.18 в 13:45

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на..

публикувано на 14.08.18 в 10:05

Глен Хюз вече е във Варна

Легендарният вокал на "Дийп Пърпъл" и Блек Сабат Глен Хюз кацна във Варна. В събота, заедно с БТР, легендарният музикант ще излезе на сцената на Морската гара, за да открие първото издание на фестивала Варна Мега Рок, припомня БНТ.  Десетки рок фенове..

публикувано на 14.08.18 в 08:00

Кралицата на соул музиката Арета Франклин е тежко болна

Певицата Арета Франклин – звезда, отличена с много награди „Грами“, подвизаваща се на върха на музикалния небосклон в продължение на десетилетия, е тежко болна в обкръжението на своите роднини, съобщи репортер и семеен приятел в своя уебсайт. Наричана от..

публикувано на 13.08.18 в 15:59

"Изпей "Обичам те!" на български" тази неделя в Раковски

От 2016 година кауза на група "Хоризонт" е да поощрява българските текстове на българските песни. Концерт от кампанията "Изпей "Обичам те!" на български" предстои тази неделя от 20.00 часа в град Раковски. Фронтменът групата Валери Славчев сподели, че..

обновено на 13.08.18 в 12:04

Джаз от фестивала на лятна Варна

Слънчев джаз+ цени джаз фестивала във Варна и всяка година техният глас, перо и летописец Владо Гаджев ни носи документални записи и ни разказва впечатления от първа ръка. Искрено му завиждам, че е бил с изобретателя на ханга Вебер Лаго като съавтор..

обновено на 13.08.18 в 09:41