"Арена ди Верона квартет" свирят тази вечер в София

Творби на Верди, Респиги, Елгар и Стефан Драгостинов ще звучат в зала "България"

Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът на "Арена ди Верона квартет", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти искат да "преведат" на езика на камерната музика музикалните послания и легенди, превърнали "Арена ди Верона" в притегателен център за почитателите на музиката от цял свят.

Българската публика вече имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със създаването на този квартет „създават“ и свой собствен, много интересен и оригинален репертоар. Показателна за това е и програмата им тази вечер, в която са включени вариации върху теми от "Трубадур" на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една много интересна и оригинална творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук трябва да споменем задължително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - интервю с него можете да намерите по-надолу).

Елгар пише Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е само за за струнни (квартет и оркестър), е посветена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е наскоро създаден и неговото ръководство се обръща по-рано към Елгар с молба да напише специално произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той вече е прочут и обсипан с невиждани за британски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две изключително успешни оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  вече е  удостоен с титлата сър от друг един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII . Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за творби, на повечето от които не успява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която "Арена ди Верона квартет" са включили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Неговата "Лятна сюита" е създадена през 1974, посветена е на неговия професор по композиция Марин Големинов, а сега Стефан Драгостинов прави специална нова преработка за струнен състав, специално за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специален гост на концерта, заедно с Рафаел Дженер, който изпълнява партията на ударните в тази творба.
Свързани новини

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на..

публикувано на 06.05.18 в 15:05
Още от категорията

„Той беше човек на виталния дух“

С концерт в СБК тази вечер ще бъде почетена 90-годишнината на проф. Александър Танев (1928 – 1996), точно на рождения му ден. В програмата са включени негови камерни творби в изпълнение на млади инструменталисти, както и песни от композитора в..

публикувано на 23.10.18 в 11:00
Джони Холидей

Рекордни продажби на посмъртния албум на Джони Холидей

От посмъртния албум на Джони Холидей "Mon pays c'est l'amour" са продадени 631 473 копия от излизането му в петък, сочат данни на "Уорнър мюзик Франция", цитирани от Франс прес. "Става въпрос за исторически продажби", заяви ръководителят на..

публикувано на 23.10.18 в 10:26

Успешен гастрол на Старозагорската опера на сцената на националния ни оперен театър

Трупата на Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската национална опера и балет със свои избрани продукции - мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетите „Нестинарка“ , „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“ . Тези спектакли са..

публикувано на 22.10.18 в 17:47
Камелия Тодорова

Искреност и красота, облечени в музика

В началото на юли Камелия Тодорова ни подари песента „Красив спомен“. Музиката и текстът са на талантливата Рейчъл Роу – дъщеря на великолепната дама на българската сцена. Искреност и красота, облечени в музика - беше първото ми впечатление от..

публикувано на 22.10.18 в 16:49
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.  Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена..

публикувано на 22.10.18 в 06:44