"Арена ди Верона квартет" свирят тази вечер в София

Творби на Верди, Респиги, Елгар и Стефан Драгостинов ще звучат в зала "България"

Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът на "Арена ди Верона квартет", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти искат да "преведат" на езика на камерната музика музикалните послания и легенди, превърнали "Арена ди Верона" в притегателен център за почитателите на музиката от цял свят.

Българската публика вече имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със създаването на този квартет „създават“ и свой собствен, много интересен и оригинален репертоар. Показателна за това е и програмата им тази вечер, в която са включени вариации върху теми от "Трубадур" на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една много интересна и оригинална творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук трябва да споменем задължително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - интервю с него можете да намерите по-надолу).

Елгар пише Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е само за за струнни (квартет и оркестър), е посветена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е наскоро създаден и неговото ръководство се обръща по-рано към Елгар с молба да напише специално произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той вече е прочут и обсипан с невиждани за британски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две изключително успешни оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  вече е  удостоен с титлата сър от друг един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII . Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за творби, на повечето от които не успява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която "Арена ди Верона квартет" са включили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Неговата "Лятна сюита" е създадена през 1974, посветена е на неговия професор по композиция Марин Големинов, а сега Стефан Драгостинов прави специална нова преработка за струнен състав, специално за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специален гост на концерта, заедно с Рафаел Дженер, който изпълнява партията на ударните в тази творба.
Свързани новини

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на..

публикувано на 06.05.18 в 15:05
Още от категорията
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за..

публикувано на 25.06.18 в 16:15

Певицата Мария Илиева с един специален неделен „Радиоавтограф“

В рубриката „Радиоавтограф“ ни гостува поппевицата Мария Илиева. Съвсем наскоро тя стана майка и е много щастлива. Мария от дете е свързана с музиката. Майка й и баща й са диригенти, а самата тя се посвещава на това изкуство от петгодишна. Излиза на голяма..

публикувано на 25.06.18 в 15:43

Пътеводител на фестивалния стопаджия – Оpera оpen, Пловдив 2018

На 23 юни с премиера на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини започна петото издание на фестивала на античния театър в Пловдив. Известен в миналото като Вердиев фестивал днес в програмата му са включени не само оперни заглавия, а и няколко атрактивни концертни..

публикувано на 25.06.18 в 11:42

Томас Хемпсън: Имах толкова много крайъгълни камъни в моята кариера, че съм като един малък град

В едно от най-големите музикални събития в края на сезон 2017/2018 се превърна концертът на големия американски баритонТомас Хемпсън в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на маестро Павел Балев в зала „България”. След като..

публикувано на 25.06.18 в 11:28
Знаете на какво свири Харолд Лопес-Нуса

Харолд Лопес-Нуса - с пианото под ябълковите дървета

Последният Слънчев джаз+ на месеца е с документални записи от Кутанс - фестивала "Джаз под ябълковите дървета", разговор с Харолд Лопес-Нуса преди концерта му там (първо интегрално слушане от 25 юни в Бинар ), поздрав от Стейси Кент и биса,..

обновено на 25.06.18 в 10:52

Ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласния" изнесе концерт във виенската катедрала "Свети Стефан"

На 12 юни в най-известната австрийска католическа катедрала "Св. Стефан" във Виена при изключителен интерес се състоя концерта на световнопризнатия български камерен ансамбъл “Йоан Кукузел-Ангелогласния". Хоровата формация се представи под..

публикувано на 24.06.18 в 19:58
Кристиян Бояджиев и Милена, 1988

Лято

В ранното утро ни буди слънце със златен тромпет,   няма какво да се чудим – лято е, лято навред! Тегнат в градините родни праскови, дини, мискет, всички бригади са модни, лято е, лято навред! Цифри редят сервитьори: две и две вече..

публикувано на 24.06.18 в 08:05