"Арена ди Верона квартет" свирят тази вечер в София

Творби на Верди, Респиги, Елгар и Стефан Драгостинов ще звучат в зала "България"

Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът на "Арена ди Верона квартет", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти искат да "преведат" на езика на камерната музика музикалните послания и легенди, превърнали "Арена ди Верона" в притегателен център за почитателите на музиката от цял свят.

Българската публика вече имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със създаването на този квартет „създават“ и свой собствен, много интересен и оригинален репертоар. Показателна за това е и програмата им тази вечер, в която са включени вариации върху теми от "Трубадур" на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една много интересна и оригинална творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук трябва да споменем задължително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - интервю с него можете да намерите по-надолу).

Елгар пише Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е само за за струнни (квартет и оркестър), е посветена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е наскоро създаден и неговото ръководство се обръща по-рано към Елгар с молба да напише специално произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той вече е прочут и обсипан с невиждани за британски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две изключително успешни оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  вече е  удостоен с титлата сър от друг един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII . Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за творби, на повечето от които не успява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която "Арена ди Верона квартет" са включили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Неговата "Лятна сюита" е създадена през 1974, посветена е на неговия професор по композиция Марин Големинов, а сега Стефан Драгостинов прави специална нова преработка за струнен състав, специално за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специален гост на концерта, заедно с Рафаел Дженер, който изпълнява партията на ударните в тази творба.
Свързани новини

За първи път "Арена ди Верона квартет" с концерт в София

Прочутият "Арена ди Верона квартет" в състав Гюнтер Санин и Винченцо Куаранта (цигулка), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело), ще се срещне за първи път с българската публика на 28 май в зала "България" в концерта озаглавен "Пулсът на..

публикувано на 06.05.18 в 15:05
Още от категорията

Violino d'amore - първи солов албум на цигуларката Кремена Николова

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме първия солов албум Violino d’amore на българската цигуларка Кремена Николова, която живее и работи във Венеция, а вече пета година предколедно организира и фестивал, наречен San Martino a..

обновено на 10.12.18 в 18:34

Ирландската бой група "Boyzone" издаде финалния си албум след 25 годишна кариера

Ирландската бой група “Boyzone“ подготвя раздялата си феновете след  25 години на сцената. Финалният албум в успешната кариера на групата стана "Thank You & Goodnight" , издаден на 16-ти ноември. Връщайки спомена към началото от..

публикувано на 10.12.18 в 17:52

Холандската група "Pip Blom" е носител на наградата "Music Moves Europe Talent Awards" за 2018

Инди рок групата от Амстердам   "Pip Blom" ще бъде удостоена официално с наградата " Music Moves Europe Talent Awards" на 16-ти януари 2019-та година на церемония в Грьонинген- Холандия. "Pip Blom" е едновременно името на групата и името..

публикувано на 10.12.18 в 17:28

Тромбонисимо

Когато решихме да представим музика за тромбон и тромбони, малко се колебаехме дали този импозантен със звук и осанка инструмент няма да внесе известно еднообразие, но оказа се, че превъплъщенията му в двата стила са толкова интригуващи и много, че дори и..

публикувано на 10.12.18 в 16:35

"Така правят всички жени" – прекрасно предусещане за "2019 Пловдив Европейска столица на културата"

„Франсоаз Саган попита „Обичате ли Брамс“? Никой обаче не пита обичате ли Моцарт? Предполага се ясен и недвусмислен отговор. Ясните и недвусмислени неща обаче често са съмнителни. Моцарт е над въпросите, над харесванията и дори над обичта. Моцарт е...

публикувано на 10.12.18 в 13:45

Людмил Ангелов свири Рапсодия в синьо със Софийския духов оркестър

Тази вечер от 19 часа в зала "България" е (вече) традиционният коледен концерт на Софийския духов оркестър. Заглавието е красноречиво –  Коледа с Гершуин ! Диригентът Юли Дамянов  е подготвил една чудесна програма с всички най-знакови творби на..

публикувано на 10.12.18 в 13:43

"Марни" от киносезона на Метрополитън

„Марни“ е история за млада красива англичанка през 50-те години на миналия век, героиня от роман на писателя Уинстън Греъм, която ни се представя първоначално като безскрупулна лъжкиня и крадла – тя често и лесно сменя външността и името си, мести се..

публикувано на 10.12.18 в 13:19