Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Кантарджиев: Държавата пречи да участваме в европрограми за биотероризъм

Снимка: БГНЕС

Единствената у нас лицензирана лаборатория за идентифициране на биотероризъм се намира в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя има сертификат за доказване на опасност от бруцелоза, чума, ебола, антракс.

Директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев алармира, че след изтичане на две последователни програми на ЕС за индикация на бактериологично оръжие, здравното министерство не номинира Националния център по заразни и паразитни болести, за да може дейността да продължи. Той определи това като "целенасочено нехайство".

Според Кантарджиев, здравното ведомство не отделя достатъчно ресурс за профилактика на заразните заболявания, а страната ни разполага само с две лаборатории за изследване на инфекциозни болести като СПИН и други опасни инфекции:

"Преди 25 години 28 лаборатории на РЗИ правеха някаква индикация на биологично оръжие, можеха да реагират при биотерористичен акт. Държавата имаше осем вирусологични РЗИ лаборатории, които имаха същият потенциал. Сега, в момента, такива лаборатории в страната няма. Разчита се на двете лаборатории в Националния център, на чиято работа се пречи последователно и целенасочено."

Позицията на проф. Кантарджиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна