Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Ще има среща с Ким Чен Ун на 12 юни, може да прекратим НАФТА

| обновено на 02.06.18 в 09:21
Доналд Тръмп и държавният му секретар Майк Помпео
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни-и в Сингапур, само седмица след като отмени разговорите: 
Ще има среща на 12 юни в Сингапур. Това е ситуация на опознаване. Майк Помпео (б.р. - американският държавен секретар) прекара 2 дни, правейки това. Опознахме хората им много добре. Ще бъде процес. Никога не съм казвал, че ще  е една среща. Отношенията се изграждат и това е много позитивно. 
Тръмп допълни, че Пхенян е готов на ядрено разоръжаване. Той говори след среща в Белия дом с високопоставения пратеник на комунистическата държава Ким Йон-чхол, който предаде на американския държавен глава писмо от Ким Чен Ун.  Тръмп изрази оптимизъм, че Съединените щати и Северна Корея ще установят отношения, като обеща междувременно да не налага нови санкции на Пхенян.
Въпросът за американското военно присъствие в Южна Корея няма да се обсъжда на предстоящата среща, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис. Ако дипломацията проработи, числеността на американското военно присъствие в Южна Корея и други подобни теми може да излязат на дневен ред, заяви американският министър на отбраната на форум в Сингапур. САЩ са за дипломатическо уреждане на ситуацията на Корейския полуостров и не разглеждат възможността за военно решение, допълни Матис:
"Съединените щати имат за цел пълно и контролирано ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.  Надеждите на света са в  разговорите между Тръмп и Ким".


Доналд Тръмп заяви още, че може да предпочете да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), по което Съединените щати водят преговори с Канада и Мексико, и вместо него да бъдат сключени две двустранни споразумения със съседните страни, предаде Ройтерс.
"Нямам нищо против НАФТА да получи друго име, да има отделна сделка с Канада и отделна сделка с Мексико. Защото става дума за две много различни страни", каза Тръмп пред журналисти, като повтори тезата си, че общото северноамериканско споразумение е "лоша сделка" за САЩ. 
Същевременно Канада последва примера на Европейския съюз и обжалва в Световната търговска организация наложените от администрацията на Тръмп нови вносни мита върху алуминия и стоманата. Мярката цели да защити местните производители в Щатите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна