Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Караджов: Добре е до края на юли НС да се произнесе по промените в Закона за личните данни

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Добре би било парламентът да разгледа и да се произнесе по промените в Закона за личните данни до края на юли. Това заяви в предаването „Преди всички“ Венцислав Караджов – председател на Комисията за защита на личните данни. Той бе категоричен, че новият регламент, освен че ще има завишени санкции, няма да видоизмени начина, по който ще се обработват лични данни в България:

„В България законодателството беше много сходно на това, което в момента ще бъде приложено. Паниката, която се налага от консултантските структури, е изключително неприятна. Бизнесът, който се оказа, че не чете разписаните норми, очевидно не ги е чел в последните 15 години, в момента се подлага на тази паника“.

Караджов обясни още: „Нашият закон е за прилагане на регламента. Регламентът има пряко действие във всички държави-членки, създава единни правила навсякъде в Европа. Там, където регламентът изрично е предоставил възможност на държавите-членки да доизяснят неговото приложение, тогава държавата има възможност да предприеме допълнителни действия чрез местното законодателство. МВР го внесе закона, защото Комисията за защита на личните данни няма законодателна инициатива, за да стартира този процес, поради което ние активно спомагаме колегите от МВР. Около 300 страници предложения и коментари по текста сме получили от заинтересованите страни“.

„Като го публикувахме проекта за прилагане на регламента, нашият Закон за защита на личните данни, тепърва се оказа, че започна да се четат тези правила поради големите санкции. Тези правила съществуват от 2002 година. 90% от тях са част от нашия Закон за защита на личните данни. Защо в тези 15 години не бяха проблем, а сега изведнъж се оказа проблем?“.

Караджов бе категоричен, че санкциите никога не са отивали в бюджета на Комисията за защита на личните данни. Санкциите отиват в централния бюджет и Комисията за защита на личните данни не може да ги използва и това няма да се промени, подчерта той.

„В окончателните предложения, които ще изпратим на МВР, ще премахнем минималните санкции. Предложенията ще бъдат готови до 7 юни. Ще се опитаме максимално да дадем възможност на журналистите да обработват лични данни с цел именно постигане на обществения интерес за информираност. /…/ За публичните регистри мисля, че ще направим допълнително уточнение за използването в ЕГН. /…/ В регламента ясно казваме, че съдебните производства не подлежат на контрол от надзорния орган и не се прилага Законът за защита на личните данни".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени