Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: Министерството на туризма подкрепя безобразията по морето

2
Румен Драганов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Скандалът между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова относно обекти по Черноморието в началото на летния сезон не уронва имиджа ни като туристическа дестинация. Това каза в предаването "12+3" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Той коментира споровете между двамата, които се разразиха в социалните мрежи. 

Съгласно закона преместваемите обекти имат съвсем друга квадратура от тази, която сега виждаме и с дрон, и на чертежите, а подписът на министъра не може да измени закона, подчерта Драганов:

"Когато говорим за огромни постройки и то извършени абсолютно в противоречие с описанието в Закона за устройство на територията на преместваеми обекти, независимо какви вратички са търсени, когато имаме защита на министър с подписа му, подписът на министъра не променя закона и не прави законно това, което е станало на място. Напротив. И когато ние виждаме подпис на министър върху тези безобразия като потвърждение, министър да твърди, че тези халета са преместваеми обекти и в същото време да стои въпросът за живота и здравето на хиляди хора, които отиват, разчитайки на това, че България е правова държава... Ако има загинали български и чуждестранни туристи в Слънчев бряг вследствие на допускане на незаконно строителство, това ще нанесе щета върху заплатите на хиляди хора, които работят в българския туризъм, уронване на добрия имидж, оставям личната трагедия на хората."

Румен Драганов сравни спорните обекти в Слънчев бряг с фургон, спирка, спасителен пост или душ върху плажа, които отговарят на дефиницията за преместваем обект. Според него министър Ангелкова трябва да отиде на място и да преразгледа решението си:

"Да види това е ли преместваем обект - това 14 кв.м. ли са, с 400 маси и още 100 навън, което е поискано като разрешение, и 4 000 продадени билета. Е ли това преместваем обект? Можем ли да кажем, че Витоша е малко хълмче, което може да го пренесе багер и да твърди министърът с подписа си, че Витоша е преместваем обект и може да се премести два метра наляво... " 

Драганов ще предложи Комисията по категоризация, на която е член, да се самосезира и да разгледа документацията на местата за развлечение, за които се твърди, че нямат издаден акт 16. Драганов посочи, че "няма как през комисията да са минали документи, които не отговарят на изискванията на закона".

Относно другата постоянна тема - тази за шума в курортите, и дали началото на туристическия сезон е времето, в което подобен разговор между членове на правителството трябва да се води, Румен Драганов отбеляза, че министърът на туризма не е чула и видяла шума в Слънчев бряг, който се носи към Стария град на Несебър, докато вицепремиерът Валери Симеонов е отишъл миналата година:

"И се видя порочният кръг. Има решение на Общинския съвет, в противоречие със закона, който променя часа, до който може да има шум. Кметът на общината издава заповед на база на това противоречащо на закона решение на Общинския съвет. Съответно, който и да е орган, когато отиде и състави акт да се спре шумът през нощта – в 1 или 2 часа през нощта, този акт пада и съдът е прав. И имаме един затворен кръг: гръм и трясък, връщане на рекламации на чужденци, затова, че не могат да си изкарат почивката (става въпрос за милиони евра), комисия към Министерството на здравеопазването, която казва „широк шумов фон“, тоест не можем да кажем точно дали плачещо бебе, или шумяща дискотека произвеждат шум и нещата продължават. Виждаме, че тази подкрепа на безобразията от страна на Министерството на туризма продължава с тези подписани документи, които миналата година Валери Симеонов беше изискал и не му бяха предоставени.“

Още детайли по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени