Татяна Хубенова: Вече сме в ситуация на глобална търговска война

САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България.

За България може да има сериозни косвени последици от предоговарянето на световния търговски ред, инициирано от американския президент Доналд Тръмп, коментира проф. Хубенова.

Наложените от Тръмп нови мита върху вноса на стомана и алуминий от традиционни търговски партньори като Европейския съюз и Канада и отказът му да подпише финалната декларация след срещата на страните от Г-7 означават началото на търговска война, смята тя.

Днес от Съюза ще анализират последиците за българската икономика от търговската война САЩ – Европейски съюз.

„Ответните мерки от страна на ЕС на практика вече са заявени с обявяването на десетте страници списък с митата върху вноса на стоки от САЩ“, посочи проф. Хубенова.

Тя обърна внимание върху заявката на Канада да наложи мита до 25% върху износа на САЩ, който възлиза на 13 милиарда щатски долара от 1 юли, което ще засегне най-вече селскостопански продукти, уиски и кафе.

„Това вече е наистина началото на търговска война и тя няма да се ограничи само с тези ответни мерки. Безусловно на дневен ред ще стои предоговарянето на международния търговски ред“, заяви Татяна Хубенова. В този контекст тя посочи отношенията на САЩ с Канада и Мексико:

"Усилията да се предоговори северноамериканското споразумение за свободна търговия на практика в момента са в застой с промяната в търговските режими и вдигането на равнището на протекционистична защита, което САЩ налага и спрямо партньорите си, с които има такова споразумение."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от категорията

Иван Дреновички: Държава, производители и търговци могат да влияят на цените на горивата

И държавата, и производителите, и търговците на горива имат механизмите, с които да влияят на цените на бензина и дизела. Тезата е на бившия директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички. По думите му има начин цените на горивата да паднат с 20 стотинки за литър заради поевтиняването на петрола на световните пазари. „Това е възможно..

публикувано на 16.11.18 в 07:50

Мерки за намаляване на цените на горивата, които изискват държавна намеса, обсъдиха представители на бизнеса и Томислав Дончев

Българската петролна и газова асоциация предлага да отпадне биодобавката към горивата през зимния сезон, както и да се оповестява себестойността на продуктите, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Това, според търговците, ще осигури прозрачност и по-ниски цени за крайния потребител. По-рано днес предложенията..

обновено на 15.11.18 в 18:28

Стартъп компании и политици обсъдиха развитието на предприемаческите умения на Балканите

Създатели на стартъп компании и политици дадоха началото на разговори за развитието на предприемаческите умения в региона на Балканите. Те подписаха декларация за укрепване на инициативите за бизнес в Централна и Източна Европа и Западните Балкани. Хората на Балканите трябва да бъдат насърчени да развиват предприемаческите си умения, стана ясно..

публикувано на 15.11.18 в 17:54

Негативен старт на Уолстрийт, след като драмата около Брекзит навреди на европейските фондови пазари

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък на негативна територия, тъй като подобно на европейските инвеститори, американските търговски също изглеждат притеснени от Брекзит драмата, която ескалира през последните часове в Лондон и може да доведе до правителствена криза в Обединеното кралство. Въпреки че в..

публикувано на 15.11.18 в 17:38

Георги Вулджев: Цените на горивата на дребно вероятно ще продължат да падат

Търговците са прави, че горивата поевтиняват заради световните тенденции в цената на петрола, а не заради протестите. Спекулира се с темата през последните седмици. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика по повод извънредната среща на Томислав Дончев с представители на..

публикувано на 15.11.18 в 17:10

Повишение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 216 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но остава недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващо много силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 10-и ноември се..

публикувано на 15.11.18 в 16:49

Рязко нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври

През октомври продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-силно от очакваното, което е сигнал за добри потребителски разходи в началото на четвъртото тримесечие на фона на много силния трудов пазар и високо потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се повишиха с 0,8% спрямо септември,..

публикувано на 15.11.18 в 16:31