Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Хубенова: Вече сме в ситуация на глобална търговска война

САЩ са последователни в усилията си и предизвикателството да се променят правилата на глобалната търговия. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. д-р Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България.

За България може да има сериозни косвени последици от предоговарянето на световния търговски ред, инициирано от американския президент Доналд Тръмп, коментира проф. Хубенова.

Наложените от Тръмп нови мита върху вноса на стомана и алуминий от традиционни търговски партньори като Европейския съюз и Канада и отказът му да подпише финалната декларация след срещата на страните от Г-7 означават началото на търговска война, смята тя.

Днес от Съюза ще анализират последиците за българската икономика от търговската война САЩ – Европейски съюз.

„Ответните мерки от страна на ЕС на практика вече са заявени с обявяването на десетте страници списък с митата върху вноса на стоки от САЩ“, посочи проф. Хубенова.

Тя обърна внимание върху заявката на Канада да наложи мита до 25% върху износа на САЩ, който възлиза на 13 милиарда щатски долара от 1 юли, което ще засегне най-вече селскостопански продукти, уиски и кафе.

„Това вече е наистина началото на търговска война и тя няма да се ограничи само с тези ответни мерки. Безусловно на дневен ред ще стои предоговарянето на международния търговски ред“, заяви Татяна Хубенова. В този контекст тя посочи отношенията на САЩ с Канада и Мексико:

"Усилията да се предоговори северноамериканското споразумение за свободна търговия на практика в момента са в застой с промяната в търговските режими и вдигането на равнището на протекционистична защита, което САЩ налага и спрямо партньорите си, с които има такова споразумение."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени