Ива Бонева: Имаме тонове оплаквания за отхвърляне на деца със специални потребности

Вместо да са единни в приобщаващото образование родители, учители и директори се противопоставят

В края на миналата седмица социалните мрежи бяха разтърсени от публикацията на майка, която се оплака, че синът й е бил приет в първи клас в столичното 32 училище, но оттам се опитали да й подскажат да не го записва при тях. Според майката причината е, че детето й има аутизъм. От училището отричат. Детето на Надежда Данабашева Борис е било прието единствено в столичното 32-ро училище със засилено изучаване на езици, като е получило 6 точки по допълнителния критерий "трайни увреждания над 50%". Очакват се резултатите от проверка на Регионалния инспекторат по образованието по този случай.

Като злощастна и объркана ситуация, в която тези, които трябва да са най-близо до детето, се карат, определи случилото се Ива Бонева Център за приобщаващо образование. В предаването "Хоризонт до обед" тя уточни, че обществените нагласи се променят много бавно:

"Законът от 2016-а прави приобщаващото образование императив, тоест всички деца в обща класна стая, но липсва целево финансиране на общата подкрепа. Допълнителната подкрепа също е неясна и липсваща. Ние не можем просто да кажем, че имаме хубав закон и нямаме добри вторични нормативни документи. Училището не е приобщаващо и не е добре приемащо различните деца. Има един проблем – не можем да искаме от учителите да са приобщаващи и приемащи, ако те самите не са такива. Ролята на учителя е много отговорна, доколко обаче самите учители се чувстват подкрепени, овластени, можещи, свободни да приобщават е съвсем друг въпрос".

Истината е, че за някои деца с увреждания или със специални образователни потребности да бъдат приети в най-близкото им училище е много важно, подчерта Ива Бонева:

"Не само за чисто физически, инфраструктурно, за да пътуват по малко, но и защото това е по-близка, по- позната на тях среда и могат да създадат приятелства, които са близки до тях".

Запитана имат ли сигнали за мълчаливо отхвърляне на деца заради уврежданията им Ива Бонева коментира:

"Тонове, тонове, много. И не само от държавни, но и от частни училища. Основната причина учителите и директорите да правят това е страхът, че няма да се справят, тоест, непознаването, липсата на опит и непознаването на детето, което идва".

Ива Бонева обърна внимание върху факта, че родителите на деца с увреждания са свикнали на обидно отношение и очакват да срещнат такова:

"Родителите са свикнали, по-често това е само майката, за съжаление, те са свикнали на негативно отношение, те очакват да бъдат обидени. Директорите и учителите се плашат, те не знаят какво следва, те знаят, че подкрепа ще получат трудно и, разбира се, се опитват да го направят по-лесно за себе си като разубедят родителите да запишат детето си точно там. Това се случва особено в по-големите градове, в които има достатъчно деца и няма необходимост, няма борба да всяко дете, както е на много други места извън София".

Учителите и родителите в тази ситуация трябва да бъдат подкрепени и много ми е мъчно, че обикновено те всъщност са противопоставени, каза още Ива Бонева:

"Учители, родители и специалисти, когато е необходимо заедно да помогнат на малкия човек да влезе в този много важен момент от живота му, вододелен за всяко дете, те обикновено се карат, а детето дори не присъства. То, слава Богу не е било на този разговор. Затова казвам, че нагласите ни най-бавно се променят и е много важно да говорим за това, да осъзнаем, защото това е въпрос и на лична отговорност. Личната ми отговорност като учител, личната ми отговорност като директор и като родител - какво мога да направя най-добре затова дете".

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г.

Търновският гарнизон отбеляза празника си

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника „Майка България“ във Велико Търново тази вечер беше отбелязан празникът на Търновския военен гарнизон. Празникът на Търновския гарнизон бе възстановен преди четири години след неговото прекъсване през 1947 г. Днес в гарнизона са включени Националният военен..

публикувано на 22.10.18 в 19:51

Протестиращите майки блокираха движението по бул. "Дондуков"

Майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" протестират в София и на още няколко места в страната с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който миналата седмица ги нарече цитирам: "кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца".  Булевард "Дондуков" е затворен за движение. Той беше блокиран буквално минути..

публикувано на 22.10.18 в 19:12

И в Пазарджик майки на деца с увреждания поискаха оставка на вицепремиера Валери Симеонов

В Пазарджик повече от 30 майки на деца с увреждания, подкрепени от неправителствени организации, се събраха на протест с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Протестът бе планиран до 19.00 часа, но минути преди 18 ч. протестиращите майки се оттеглиха в близко до общината кафене, тъй като повечето от тях са с децата си и дългият престой..

публикувано на 22.10.18 в 18:13
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч е застрашена да остане без отопление за зимата

Болницата в Ловеч, която продължава де е в тежко финансово състояние с натрупани стари задължения от над 7 милиона лева, е застрашена да остане без отопление за зимата, тъй като все още доставчикът на природен газ отказва да подпише договор с лечебното заведение заради просрочени плащания от предходни години. Изпълнителният директор на..

публикувано на 22.10.18 в 17:51

"Топлофикация-София" поетапно пуска отоплението в детските градини, училищата и болниците

"Топлофикация-София" няма още да пуска парното на целия град, тъй като се очаква затопляне на времето в края на седмицата. От дружеството съобщиха, че поетапно пускат отоплението в детските градини, училищата и болниците.

публикувано на 22.10.18 в 17:45

АПИ обяви обществена поръчка за 51 нови автомобила

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за пътната агенция. Автомобилите са за областните управления, които отговарят за поддържането на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще бъдат възложени и други отговорности. Втората обособена позиция в поръчката е за доставката на..

публикувано на 22.10.18 в 16:27

В Холандия издадоха първи полово неутрален паспорт

През уикенда в Холандия беше издаден първият полово неутрален паспорт в страната. Леоне Зейгерс получи правото пола му да бъде обозначен с "хикс", предвид самоопределението му като интерсексуален.  Преди 57 години Леоне Зейгерс се ражда с белези и на двата биологични пола. Отгледан като момче, през 2001 година Зейгерс преминава през операция за смяна на..

публикувано на 22.10.18 в 16:18