Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата смята, че трябва спешно да бъде променен концесионният договор за ски зоната в Банско

| обновено на 12.06.18 в 16:01
Снимка: БГНЕС

Концесионерът на ски зоната над Банско е ползвал в продължение на осем години по-голям терен от предвидения в договора. Това е установила прокуратурата, която проверява данни за неправомерно изразходване на cpeдcтвa oт дъpжaвния бюджeт пo дoгoвopи мeждy Бългapcĸaта фeдepaция пo cĸи и Mиниcтepcтвoто нa млaдeжтa и cпopтa, това съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Оттам уточняват, че проверката е по материали от сигнал на партия "Зелените" до главния прокурор Сотир Цацаров, свързан с нарушения около концесионния договор за Национален парк "Пирин".

Престъпленията, за които държавното обвинение е открило данни, са длъжностни престъпления и безстопанственост при сключването на договори между спортното министерство и оглавяваната от Цеко Минев федерация по ски.

Обект на прокурорска проверка са и договори на Федерацията по ски, чийто президент е Цеко Минев. По силата не тези договори, между 2004-та и 2018 година федерацията е получила от Министерството на спорта субсидии за над 40 милиона лева. Контролът от страна на спортното министерство е бил занижен, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:

"Не само заради непълнотата на данните, които са ни изпратили, но и заради факта например, че единият от отчетите, предложен от Цеко Минев на министъра на младежка и спорта, не е подписан от самият Цеко Минев. Трябва, разбира се, още време, още документи и допълнителен анализ, за да установим кои са длъжностните лица и съответно да се насочи наказателно преследване, тъй като категорично считаме, че данните сочат към разпиляване".

Виновни обаче няма, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор.

Писмо до премиера е единствената възможна прокурорска реакция, призна Румяна Арнаудова:

"Наличие на специална цел за облагодетелстване или за нарушаване на нечии права – тези данни не са събрани към настоящия момент. Иначе щяхме да сме със съобщение, че сме обвинили Министерския съвет".

Говорителят на главния прокурор добави, че се проверява за обвързаност между фирма "Юлен" и председателя на Федерацията по ски Цеко Минев. Такава беше направена в телезионно интервю от премиера Борисов, но негов разпит за това не се предвижда, каза говорителят на главния прокурор.

Разпоредената от главния прокурор проверка на СГП идва след твърдения на "Зелените" от февруари тази година, че финансирането на състезанията от световната купа по ски, организирани от федерацията на Минев, надхвърля таксите, плащани на държавата за ползването на ски зоната в Банско.

СГП ще установява правилно ли е наблюдението, че субсидия от 40 милиона лева е отпусната през периода 2004 -2018 година - от Министерството на спорта на Федерацията по ски, срещу не много убедителна документация. По думите на говорителя на главния прокурор контролът над бюджетните милиони бил занижен:

"Единият от отчетите, предложен от Цеко Минев на министъра на младежта и спорта не е подписан от самия Цеко Минев".

В сигнала се изнасят и данни за нарушения на концесионния договор за парк "Пирин" от страна на дружеството "Юлен". Въз основа на проверка на прокурор от ВКП, Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде коригирана концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско в съответствие с действащия от 1 януари Закона за концесиите.

От пресцентъра на държавното обвинение съобщават още, че започва служебна проверка на постановените в края на 2001 година прокурорски откази за разследване за нарушения на концесионния договор за ски зоната в Банско.

Още информация по темата – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна