Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Законът за защита от шума да не бъде прилаган в националните курорти

Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма предлага Законът за защита от шума да не бъде прилаган в националните курорти, а въпросът да бъде уреден със специална наредба. Проектът е внесен в парламента за обсъждане, съобщи министър Николина Ангелкова, като обясни същността на предложението. 

"Във всеки един национален курорт съответно по преценка на кмета, общинските съветници в едно с бранша, тоест на Консултативния съвет по въпросите за туризма, да определи, ако има такъв интерес от страна на обществото, дали даден курорт трябва да бъде разделен на зона за забавления, зона за семеен отдих и така нататък, за да се отговори на нуждите на всички, които имат намерение да избират страната като дестинация за предпочитан туризъм. Смятам, че така ще бъде намерен балансът и няма да се създават грешни очаквания", каза министър Николина Ангелкова, която участва в Петата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Запазване на броя на българите, които ще почиват това лято на нашето море прогнозира Николина Ангелкова. Между 5 и 7 % увеличение на чуждестранните туристи през летния сезон на тази година предвиждат прогнозните данни на Министерството на туризма. Министърът на туризма отчита, че България се позиционира на всички пазари в Топ-15 като туристическа дестинация. Добре вървят записванията за отделните пазари, но спад се регистрира на руския пазар. Това лято туристите се насочват към почивки в хотели с 4 и 5 звезди, местата за които които за юни и септември вече са 90 запълнени, а за юли и август са изцяло заети. 

Около 5 хиляди сезонни работници ще влязат да работят у нас от чужбина. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени