Испански учени останаха впечатлени от езиковата култура и личностните качества на българските студенти

Испанските учени, Славена Илиева и Махаил Павлов в студиото на БНР
Снимка: БНР

Публична лекция с дискусия на тема „Икономическото развитие от гледна точка на предприемачеството. Испания/България – съпоставки и възможности“ бяха водени от проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас и проф. Хосе Агуадо Ромеро, от Университета на Гранада, Кампус Сеута, които гостуваха на УНСС по програма ”Еразъм”. Част от кампуса се намира в град Гранада, а другите две - в северната част на Африка – Сеута и Мелия. В Гранада студентите са 60 000. 

Двамата коментираха за предаването "Хоризонт до обед"  коментираха, че имат изключителни впечатления от България и я оцениха като "страна с големи възможности". Езиковата култура -  болна тема за Испания - сред студентите в УНСС е впечатлила преподавателите, които благодариха на модератора проф. Кожухарова за възможността да говорят на испански език, въпреки че лекциите по "Еразъм" обикновено са на английски.

"Туризмът е само една от възможностите. Ще се отнася до Вътрешния Брутен Продукт, туризмът в Испания е от голямо значение. Испания продължава да приема много туристи, а потенциалът, който има България относно туризма, тепърва го откриваме и трябва да се развива. Когато говорим за Икономика, там е наложително да се  говори и за диверсифициране на икономиката. Успях да проуча за България, че имате много добре подготвени млади хора, а това е голяма възможност да привлечете капитал, да има повече фирми и международни компании, които да са свързани с индустрията, с програмите Тик.

Трябва да се изследват истинските нужди на България и да използвате Програмите на ЕС максимално, а също и да се стремите към интернационализиране на българските фирми, към международната търговия. Това е единственият начин, по който може да растете и да се развивате, да се заявите, че сте на международната сцена", изтъкна Ариас. Проф. Ромеро допълни:

"Хората в България са отворени, екстровертни, вежливи, сърдечни, гъвкави. Това е възможност да имате една перфектно хармонизирана икономика и в синхрон с тази на ЕС. В началото, хармонизирането между различните институции може да изглежда сложно, но съм сигурен че ще доведе до по-лесна комуникация между фирмите и ще даде повече успехи, отколкото трудности".


Още от категорията

Спането по корем е най-вредно

Американски експерти са стигнали до извода, че най-вредно е да се спи по корем, пише Bustle, като се позовава на клинични изследвания. Според лекарите трябва да се спи в положение, което позволява свободно движение на главата и шията, което има значение за правилното дишане по време на сън. Специалистите обясняват, че при поза по корем..

публикувано на 25.09.18 в 14:32

Стотици жители на италианската провинция Пиза са евакуирани заради пожар

Стотици жители на провинция Пиза в италианската област Тоскана са евакуирани заради огромен горски пожар в планината Сера, съобщава Il Sussidiario. Десетки местни жители са потърсили лекарска помощ заради проблеми с дишането вследствие на задимяването. Засега няма данни за загинали хора. Пламъци се виждат непосредствено до местното..

публикувано на 25.09.18 в 13:50

Двама рибари загинаха заради силния вятър

Силният вятър е вероятна причина за инцидент в района на нос Емине, при който двама рибари се удавиха, а един успя да се спаси.  Рибарите са влезли в морето, за да изтеглят мрежите си за паламуд. В началото морето е било спокойно, но час по-късно се появил силен вятър и вълнението станало пет бала. Винтът на лодката се заплел в мрежите и това..

публикувано на 25.09.18 в 13:44
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия

Процедурата за номинации на конституционни съдии има анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите. Това заяви Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в предаването "12+3". В коментара си тя посочи, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е..

публикувано на 25.09.18 в 13:37

Полицията разби група от Левски, измамила по телефона възрастни жени от Велико Търново

Престъпна група от град Левски, занимаваща се с телефонни измами, разбиха областните дирекции на МВР във Велико Търново и Плевен. Доказано е участието в три телефонни измами в старата столица, при които възрастни жени са дали над 40 000 лева и златни накити.  Групата, в която е участвал и непълнолетен, е действала по схемата "Помощ на..

публикувано на 25.09.18 в 13:02

БАН създава ново научно звено на мястото на НИМХ

Ново научно звено се създава в структурата на БАН на мястото на Националния институт по метеорология и хидрология – реши Общото събрание на БАН, на което присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев. В новата структура ще работят учените, които остават в Академията и ще се занимават с научни изследвания. Председателят на Общото..

публикувано на 25.09.18 в 12:37

Известният автокрадец Георги Воденичаров - Кико е задържан в София след преследване

Известен автокрадец беше задържан в столичния квартал "Витоша" при операция на Главна дирекция "Национална полиция" през изминалата нощ. По информация на "Хоризонт", арестуваният е Георги Воденичаров, познат с прякора Кико, а друг автокрадец, познат с прозвището Лъвицата, е успял да избяга. Акцията е проведена от Главна дирекция "Национална..

обновено на 25.09.18 в 12:35