Испански учени останаха впечатлени от езиковата култура и личностните качества на българските студенти

Испанските учени, Славена Илиева и Махаил Павлов в студиото на БНР
Снимка: БНР

Публична лекция с дискусия на тема „Икономическото развитие от гледна точка на предприемачеството. Испания/България – съпоставки и възможности“ бяха водени от проф. д-р Габриел Гарсия-Парада Ариас и проф. Хосе Агуадо Ромеро, от Университета на Гранада, Кампус Сеута, които гостуваха на УНСС по програма ”Еразъм”. Част от кампуса се намира в град Гранада, а другите две - в северната част на Африка – Сеута и Мелия. В Гранада студентите са 60 000. 

Двамата коментираха за предаването "Хоризонт до обед"  коментираха, че имат изключителни впечатления от България и я оцениха като "страна с големи възможности". Езиковата култура -  болна тема за Испания - сред студентите в УНСС е впечатлила преподавателите, които благодариха на модератора проф. Кожухарова за възможността да говорят на испански език, въпреки че лекциите по "Еразъм" обикновено са на английски.

"Туризмът е само една от възможностите. Ще се отнася до Вътрешния Брутен Продукт, туризмът в Испания е от голямо значение. Испания продължава да приема много туристи, а потенциалът, който има България относно туризма, тепърва го откриваме и трябва да се развива. Когато говорим за Икономика, там е наложително да се  говори и за диверсифициране на икономиката. Успях да проуча за България, че имате много добре подготвени млади хора, а това е голяма възможност да привлечете капитал, да има повече фирми и международни компании, които да са свързани с индустрията, с програмите Тик.

Трябва да се изследват истинските нужди на България и да използвате Програмите на ЕС максимално, а също и да се стремите към интернационализиране на българските фирми, към международната търговия. Това е единственият начин, по който може да растете и да се развивате, да се заявите, че сте на международната сцена", изтъкна Ариас. Проф. Ромеро допълни:

"Хората в България са отворени, екстровертни, вежливи, сърдечни, гъвкави. Това е възможност да имате една перфектно хармонизирана икономика и в синхрон с тази на ЕС. В началото, хармонизирането между различните институции може да изглежда сложно, но съм сигурен че ще доведе до по-лесна комуникация между фирмите и ще даде повече успехи, отколкото трудности".


Още от категорията
Мустафа Чаушев

Мустафа Чаушев разказа как са стреляли по него в Турция

Срещу певеца Мустафа Чаушев е извършен опит за убийство при негово пътуване в Турция, като е стреляно с пистолет по автомобила му. Това разказаха днес пред БНР самият Чаушев и дъщеря му. Инцидентът се е случил на 22 април.  На граничния пункт Мустафа Чаушев направил забележка на турски шофьор, който се е опитал да се пререди. „Останах..

публикувано на 25.06.18 в 16:44

Подводното археологическо лято 2018

Кои потънали праисторически селища ще бъдат проучвани това лято от българските подводни археолози? С какво акваторията на Варненското и Белославското езеро (Варненско-Белославски езерен комплекс) предизвиква интереса на учените? Какви тайни за Ранната бронзова епоха крие заливът пред устието на река Ропотамо? Подробности научаваме от д-р Калин Димитров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:20

Пожарната със сериозни мерки заради очакваните порои

Пожарната взема сериозни мерки заради очакваните проливни валежи в следващите дни в няколко области на страната. Ще се наблюдава нивото на реки и язовири, заяви пред „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов от пожарната дирекция. „Най-сериозна ситуацията се прогнозира да бъде ситуацията в района на Бургас и Ямбол, Хасково. Изпратихме указания и..

публикувано на 25.06.18 в 15:58

Инспектори съставиха 61 акта за нередовни везни в Южна България

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор установиха измами при измервателни везни в Южна България. Проверките са обхванали 280 обекта. Нарушения са установени в близо една четвърт от проверените обекти. 80 били везните с изтекъл срок на задължителната метрологична проверка. 5 от тях са били и с нарушени пломби,..

публикувано на 25.06.18 в 15:21

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета заради откритите огнища на африканска чума в Румъния

В област Добрич започва масов отстрел на дивите прасета, с цел драстично намаляване на популацията им. Мерките се налагат заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, който е на 120 км от сухопътната граница с България. Днес в Добрич се проведе   извънредно заседание на Епизоотичната комисия..

публикувано на 25.06.18 в 14:59
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51
Борис Попиванов

Балканският младеж не се интересува от политика и вярва в брака, сочи изследване на Фондация „Фридрих Еберт“

Фондация „Фридрих Еберт“ проведе едновременно в 10 балкански държави изследване, наречено „Младежко изследване на Югоизточна Европа 2018 година". Предварителните данни бяха представени на международна младежка конференция в Загреб на 20 и 21 юни. Резултатите са интерпретирани в доклад под общата редакция на Петър-Емил Митев и Борис..

публикувано на 25.06.18 в 14:09