Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов: Туитовете на Тръмп принизиха дискусията до махленско ниво

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата Тръмп-Ким в Сингапур е обект на съпоставки с историческото посещение на Ричард Никсън при Мао Цзедун в Китай през 1972 г. Безпристрастните анализи показват обаче, че от гледна точка на конкретни резултати двете събития са несъпоставими. Приличат си по това, че Никсън е постигнал значима геостратегическа победа в едно от битките на Студената война - дал е началото на отделянето на комунистически Китай от сферата на влияние на СССР, докато Тръмп се опитва да отдели Северна Корея от сферата на влияние на Китай. Това контрастира рязко с разрива между САЩ и най-близките им и традиционни съюзници, невиждан в следвоенната история, която все пак помни трансатлантически дрязги - по време на Суецката криза, Виетнамската и Иракската война.

За проф. Христофор Караджов от Калифорнийския университет в Лонг Бийч логиката в демонстрираното вече нееднократно откровено презрение на Тръмп към най-близките съюзници на Америка е проста:

„Логиката за мен на обикновения рекет, по следната схема: създавам проблем, махам проблема и после всички си отдъхват и се чувстват по-добре, отколкото когато проблем нямаше. Може да се каже също, че това е сполучливият известен виц за свинята в банята - когато си я сложа в банята, после като я махна и си отдъхна и става много широко в апартамента. Но извън тази шега, истината е, че Тръмп играе спрямо една много тясна своя база, която всъщност харесва точно такъв вид реторика, харесва представата затова, че той се справя с различни елити, включително с международни елити, с организации като НАТО, Европейския съюз, които отново омешани в представите на част от американския електорат (на част от този твърд електорат на Тръмп) - като хора, които единствено преследват свои интереси и Съединените щати досега са били едва ли не под някакъв диктат от тяхна страна“.

Запитан колко време след Тръмп би отнело да се пренареди и възстанови глобалния ред, създаден тъкмо от САЩ, Караджов изрази надежда промяната към хаос да не е необратима, въпреки че сеизмичните трусове по думите му са били много сериозни.

Преподавателят обърна внимание върху принизяването на нивото на разговорите от страна на американския президент. Туитовете на Тръмп са начин да се принизи дискусията до нивото на махленска разправия и за следващия президент би било много трудно да бъде възстановен добрият тон, смята Караджов.

„А пък ако Тръмп остане като президент за още 6 години, няма причини да очакваме, че този тон ще се промени. Самият факт, че дискурсът беше свален до незапомнено ниско ниво не ме прави оптимист как ще се развиват нещата в следващите година и половина-две и повече. Досега, вече 500 дни и малко отгоре, нищо не се е променило“, посочи той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна