Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: При случая с кораба "Акуариус" наблюдаваме челен сблъсък на хуманитарна и секуритарна Европа

Проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

"При случая с кораба "Акуариус" наблюдаваме челен сблъсък на хуманитарна и секуритарна Европа". Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Анна Кръстева, ръководител на Центъра за миграционни изследвания:
"Видяхме две полярни реакции. Новият министър на вътрешните работи на Италия - Салвини, който е и лидер на крайно дясната лига отказа категорично да приеме кораба, а Испания го прие със силното рамо на Франция. Този сблъсък е както между държавите, така и вътре в държавите. Решението на Салвини да не приеме кораба беше оспорвано вътре в самата Италия, където имаше протести на италиански граждани, които въобще не бяха съгласни с тази толкова твърда позиция. Този сблъсък по никакъв начин не е свързан с броя на хората, защото става въпрос за 500-600 търсещи убежище бежанци на фона на 500-милионна Европа. Той е свързан наистина с политическо отношение, политическа позиция спрямо кризата. Ако Испания приема този кораб, то е най-вече по политически причини, противоположни на Италия, защото Испания е една от малкото страни в Европейския съюз, в която няма влиятелна крайно дясна партия и това веднага се отразява на начина, по който се отнася към кризисни моменти. Другият аспект е мобилизацията, която не е само на ниво елити, а и на гражданско общество".
Проф. Кръстева коментира, че българската позиция по отношение на мигрантите търси някакъв баланс между двата полюса в Европейския съюз:

"Три са големите насоки, в които трябва да върви ревизията на бежанската политика, защото няма едно магическо решение. Първата основна линия би била нов план "Маршал" за Африка. Трябва да се работи наистина върху самите основни причини, които пораждат този огромен поток. На второ място е аутсорсингът на някои действия по мониторинга на границите и на бежанските потоци. Основната цел е ефикасната борба с трафикантите".

Цялото интервю с проф. Анна Кръстева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна