Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1500 са подадените сигнали след вчерашната буря в София

Снимка: Лора Тачева

Обстановката в София се нормализира след вчерашната буря. Екипи на пожарната и на аварийното звено към общината отводняваха подлези, метрото, улици и сгради.

Над 1500 са подадените сигнали на горещите телефони, 900 от които за наводнени сгради.

„Работи се цяла нощ по проблеми, които бяха създадени, вследствие ударния порой. При този проливен дъжд хоризонталната част от канализацията като че ли не пое, и тук трябва да се произнесат колегите от „Софийска вода“ - защо и как се случи така, че от шахти, които са на тротоара, започнаха да избиват гейзери - всички ги видяхме. Може да се дължи на различни причини, включително и на голямото количество вода. Към настоящия момент всеки трябва да си извади своите изводи за неговата компетентност и да сме готови, с превантивни действия, за да посрещаме предизвикателствата на природата“, коментира Веска Георгиева, директор на Столичния инспекторат.

Нина Макарова, директор на дирекция „Околна среда“, обясни, че редовно се чистят речните корита, но във вчерашния ден е установено, че реки по Южната дъга на София са били замърсени с битови отпадъци.

„Най-сериозният проблем беше на улица „Планинец“, където има малка река, която се влива във Владайска. Тя има вток от улицата и се оказа, че на втока е набутан бидон от зеле… Заля цялата уличка „Планинец“ и имаше проблеми“, каза тя.

От Столичната община призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в реките, а да търсят Столичния инспекторат, за да бъдат извозени.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна