Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде стипендии за насърчаване на млади артисти

Ина Кънчева
Снимка: БГНЕС

Фондация „Културни перспективи“ ще раздаде за първа година стипендии за насърчаване на млади артисти. Проектът е озаглавен С усилия към звездите“ , а целта е да се подкрепят млади артисти в пет области на изкуството. българското националното радио е медиен партньор на тази инициатива.

Насърчаването на млади артисти е един от приоритетите на оперната певица Ина Кънчева, която живее в Берлин и която от години подпомага национални и международни културни проекти и отпуска стипендии. Освен това е ангажирана в областта на ранното музикално възпитание на певчески надарени деца. Стипендията осигурява финансова подкрепа за реализацията на личния проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от резултатите стипендиантите ще могат да получат продължаваща подкрепа, разказва тя. Петте категории са визуални изкуства, литература, музика, танц и театър:

„Кандидатурата е отворена от 24 май до 1 септември, по електронен път на сайта на Фондация „Културни перспективи“. Петимата избрани стипендианти ще имат менторските съвети на членовете на журито в продължение на една година като имат от 10 до 15 интеракции един с друг. Кандидатурата не е лесна, защото се изисква мотивационно писмо, бюджет, препоръчителни писма, критики от пресата, ако има такива, трябва да се добавят специални файлове, чрез които ние да отсеем кандидатите и в последствие да подлежат на обсъждане. Също така декларации за авторските права, декларации за участие.“

В момента във всяка една от областите има по една награда – сума в размер на 5000 лева. Горната възрастова граница е 30 години.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна