Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей на Мария Венцеславова

Снимка: Държавна опера Русе

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар, Надежда Харитонова – овчарче, хор и оркестър на Русенската опера, диригент Веселин Байчев

В предаването са използвани записи на оперни арии от 1973 и 1978 г. Мария Венцеславова е съпровождана от оркестъра на Софийската опера с диригент Борис Хинчев, а през 1978 от оркестъра на БНР с диригент Ромео Райчев.
Избрала съм и няколко песни от Панчо Владигеров записани през 1977 г. със СО на БНР под диригентството на Александър Владигеров.
В оперна вечер посветена на творческия път на Мария Венцеславова не можем да пропуснем и участието й в български оперни спектакли. Ще чуете фрагменти от спектакъл на операта „Момчил“ на Любомир Пипков, спектакъл на Русенската опера с диригент Иван Маринов от 3.04.1974 г. с участието на Иван Димов – Момчил, Мария Венцеславова – Елена, Кирил Кръстев – Събо, Пенка Дилова – Ефросина, Надя Харитонова – Хубавелка.

В звуковите файлова може да чуете спомените на двамата синове на Мария Венцеславова – Орлин Анастасов и Венцеслав Анастасов, и двамата оперни певци.

Припомнете си
либретото на "Тоска".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна