Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Снежина Петрова
Снимка: БГНЕС

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ актрисата Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните“ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител. Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката.

„Аз много се надявам, че темата ще бъде много широко възприета, през много лични неща, през ситуации, които са политически и социални, дори биха могли сигурно и религиозни интерпретации да се търсят“.

На миналогодишния конкурс с тема „Родината“ са излъчени двама победители.

Обикновено пиесите постъпват в началото на януари.

Снежина Петрова сподели и надеждата си проектът „Медея“ да помогне за включване на деца от различните общности в Пловдив в образоване чрез театър. Проектът е част от програмата на Пловдив за европейска столица на културата 2019. Целта му е да завърши със спектакъл на сцената на Античен театър.

„През тази година ние искаш да сме разписали обучение на деца от различните общности в Пловдив, защото Пловдив е много интересен с тази мултикултурност“. В събота, когато открихме изложбата на детски рисунки, които са направени по темата Медея си дадох сметка, че сме навлезли в страшно дълбоки води и просто не знам какво ни чака. Осигурихме такова щастие на децата - да бъдат заедно, да видят рисунките, които са направили в рамките на два часа. /.../ Изкуството може да свърши чудеса, защото поставя децата в една друга реалност и те забравят кои са, какви са проблемите им, какви са резервите им и имат шанса да преживеят живота и срещата на чисто“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!