НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Снежина Петрова
Снимка: БГНЕС

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ актрисата Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните“ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител. Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката.

„Аз много се надявам, че темата ще бъде много широко възприета, през много лични неща, през ситуации, които са политически и социални, дори биха могли сигурно и религиозни интерпретации да се търсят“.

На миналогодишния конкурс с тема „Родината“ са излъчени двама победители.

Обикновено пиесите постъпват в началото на януари.

Снежина Петрова сподели и надеждата си проектът „Медея“ да помогне за включване на деца от различните общности в Пловдив в образоване чрез театър. Проектът е част от програмата на Пловдив за европейска столица на културата 2019. Целта му е да завърши със спектакъл на сцената на Античен театър.

„През тази година ние искаш да сме разписали обучение на деца от различните общности в Пловдив, защото Пловдив е много интересен с тази мултикултурност“. В събота, когато открихме изложбата на детски рисунки, които са направени по темата Медея си дадох сметка, че сме навлезли в страшно дълбоки води и просто не знам какво ни чака. Осигурихме такова щастие на децата - да бъдат заедно, да видят рисунките, които са направили в рамките на два часа. /.../ Изкуството може да свърши чудеса, защото поставя децата в една друга реалност и те забравят кои са, какви са проблемите им, какви са резервите им и имат шанса да преживеят живота и срещата на чисто“. 


Още от категорията

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

"Години любов " – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. Днес се навършват 80 години от рождението на голямата актриса. "Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и..

публикувано на 12.12.18 в 18:04

Димитър Бочев: Георги Марков има място и в учебниците по история

"Едва сега тръгваме към реабилитация на име, което краси националната ни култура, каза  в студиото на "Нещо повече" писателят Димитър Бочев. "Задочните репортажи" на Георги Марков влизат в учебната програма в 11-и клас. "Той беше убиван и доубиван духовно и политически чрез премълчаване на името и  наследството му.  Явно сега общественият интерес е..

публикувано на 12.12.18 в 17:50

Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница

Актьорът и режисьор Валентин Балабанов е новият директор на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" в Дупница, съобщиха от общинската администрация. От поста се е отказал Славчо Пеев, който остава да работи като художествен ръководител. Кадровата промяна е съгласувана с ръководството на Община Дупница, която е принципал на театъра...

публикувано на 12.12.18 в 17:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Видеопрожекция за 80-годишнината на Радиотеатъра

За първи път в своята 80-годишна история Радиотеатърът на БНР ще представи видеовариант на радиопиеса. Записът на „Кредитът“ от Жорди Галсеран в превод на Нева Мичева и с участието на Веселин Ранков и Ованес Торосян, под режисурата на Петър Бакалов е осъществен във Второ студио на БНР.  Радиопостановката е реализирана с подкрепата на Институт Сервантес –..

публикувано на 12.12.18 в 16:36
Жюстин Томс и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия- най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и..

публикувано на 12.12.18 в 15:40
Част от фасадата на Кралския замък

Кралският замък във Варшава – образец за реставриране на културното наследство

Кралският замък във Варшава, който е бил официалната резиденция на полските монарси години наред, след разрушаването му от нацистите в края на Втората световна война бива възстановен с дарения от поляците. Това е единственият пример в света на пълно възстановяване на толкова голяма сграда. Точно век се навършва тази година от възстановяването..

обновено на 12.12.18 в 15:36

Забине Бокмюл: Чрез писането се чувствам свободна

Писателката от Лихтенщайн Забине Бокмюл днес се среща днес с читатели и посетители на Софийския международен литературен фестивал, за да разкаже каква е идеята за обикновените хора, които крият необикновени истории. В предаването "Радиоприемница" на Радио София тя обясни, че писателският й интерес е насочен предимно към нормалните, ежедневни истории..

публикувано на 12.12.18 в 15:32