НБУ ще реализира пиесата на победителя в конкурса за млади драматурзи на тема "Тайните"

Снежина Петрова
Снимка: БГНЕС

Продължава тематичният конкурс на НБУ за пиеси на млади драматурзи, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ актрисата Снежина Петрова. Обявената тема е „Тайните“ Има лаборатория за спечелилите на етап селекция около петима автори, от които ще се излъчи един победител. Предвидена е парична награда и ангажимент за реализация на постановката.

„Аз много се надявам, че темата ще бъде много широко възприета, през много лични неща, през ситуации, които са политически и социални, дори биха могли сигурно и религиозни интерпретации да се търсят“.

На миналогодишния конкурс с тема „Родината“ са излъчени двама победители.

Обикновено пиесите постъпват в началото на януари.

Снежина Петрова сподели и надеждата си проектът „Медея“ да помогне за включване на деца от различните общности в Пловдив в образоване чрез театър. Проектът е част от програмата на Пловдив за европейска столица на културата 2019. Целта му е да завърши със спектакъл на сцената на Античен театър.

„През тази година ние искаш да сме разписали обучение на деца от различните общности в Пловдив, защото Пловдив е много интересен с тази мултикултурност“. В събота, когато открихме изложбата на детски рисунки, които са направени по темата Медея си дадох сметка, че сме навлезли в страшно дълбоки води и просто не знам какво ни чака. Осигурихме такова щастие на децата - да бъдат заедно, да видят рисунките, които са направили в рамките на два часа. /.../ Изкуството може да свърши чудеса, защото поставя децата в една друга реалност и те забравят кои са, какви са проблемите им, какви са резервите им и имат шанса да преживеят живота и срещата на чисто“. 


Още от категорията
Лив Улман. Къщата на спомените

За Бергман – пристрастно

През 2018 година светът отбеляза стогодишнината от рождението на един от най-големите кинорежисьори на всички времена, както наричат Ингмар Бергман. Човекът, който казваше, че „навсякъде по света ние сме едно и също семейство, имаме едни и същи проблеми, с които се сблъскваме, говорим един и същи език“. В момента в рамките на кинофестивала „Синелибри“..

публикувано на 22.10.18 в 13:18
Елисавета Шапкарева и Мария Бранкова

Библиотеката на София - в книги, приключения и празници за своята 90-годишнина

Много преди 24 октомври, когато Столична библиотека официално навършва 90 години, започна осъществяването на празничната програма: с много идеи, четения, изложби и други присъщи за подобна културна институция прояви. В „А сега накъде?“ по време на нашето радиопътешествие ви предлагаме и тази, и малко по-различна гледна точка към историята, настоящето и..

публикувано на 22.10.18 в 12:36

Мария Касимова-Моасе: Духовността е антидотът на лошотията

Мария Касимова-Моасе е журналист, колумнист, писател. Работила е в телевизии и вестници, в момента е на свободна практика, била е главен редактор на списания. През 2017 г. издаде книгата „Близки срещи със смесени чувства“, а съвсем скоро излезе от печат първият ѝ роман „Балканска рапсодия“ . Сюжетът се базира на истинска, семейна история,..

публикувано на 22.10.18 в 12:06

За българския и украинския поетичен авангард

Колко добре познаваме литературата и теченията от началото на 20-и век? Защо българският авангард не е добре познат и дали това означава, че не съществува? За това говорим с литературния изследовател доц. Мариета Гиргинова, един от съставителите на тези внушителни и като обем, и като съдържание антологии - „Български поетически авангард“ и „Украински..

публикувано на 22.10.18 в 12:03
Михаил Белчев

Родства по избор в песенната лирика

Това е необичайно и много специално издание на „Часът на думите“. Гост в студиото е един от големите ни майстори на песенна поезия – Михаил Белчев. Ситуацията е усложнена, тъй като той гостува в предаването на своята съпруга – Кристина. Тя съумява да мине по опънатото въже и да запази баланса между лично и професионално. Повод за разговора в студио е..

публикувано на 22.10.18 в 10:25

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани, в Шри Ланка – люто и магично

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров, в което той като млад студент сравнява трахеите с брезички, а когато вече е утвърден поет, брезичките му се привиждат като трахеи. Откакто узнах за необичайното хоби на ендокринолога д-р Александър Шинков да снима вулкани по света, се питам, дали изригванията им не му напомнят на жлези с вътрешна..

публикувано на 22.10.18 в 10:25
Н. Пр. г-н Мануел Корчек - вляво, Н. Пр. г-н Душан Щраух - вдясно

100 години от създаването на Чехословакия - за паметниците и културното наследство

В края на 1918 г., след разпадането на Австро-Унгарската империя, една нова държава получава своята самостоятелност - националната държава на чехите и словаците, включваща още и многобройни национални малцинства - най-големите от които са немското в чешките земи и унгарското в Словакия и Подкарпатска Рус. Самоопределeнието е следствие от продължителна..

публикувано на 22.10.18 в 09:35