Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващите дни се очакват поройни валежи и наводнения в София, Търново, Бургас и в района на Резово

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури в 9 области на страната

Екипи на пожарната и аварийните служби в цялата страна са в готовност за реакция

| обновено на 26.06.18 в 12:45

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен за днес в 9 области на страната.

Предупреждението за опасно време е в сила за Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В останалата част от страната кодът е жълт с изключение на областите Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Екипи на пожарната и аварийните служби в цялата страна са в готовност за реакция заради прогнозите за проливни валежи. 

„Ако някъде се наложи евакуация на части от населено място, да се вслушаме в съветите и разпоредбите на хората, които ще се грижат за нашата безопасност, а не да останем да си пазим имуществото. Създадена е добра организация за охрана на такива места. Когато хората са в безопасност и са евакуирани, за нас също ще бъде доста по-добре да си вършим работата и да бъдем спокойни, че няма останали застрашени хора“, каза главен инспектор Стефан Стефанов.

Доброволческите формирования също са информирани и са в готовност да се включат, ако някъде се наложи евакуация, обясниха още от пожарната. В регионите, в които се очаква идващият от Гърция фронт да засегне най-сериозно, са осигурени допълнителни екипи на пожарната.

Аварийните служби на София са мобилизирани преди очакваните валежи, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„За да може да подготвят, евентуално да помагат при нужда, особено по отношение на подлезите, защото при обилни дъждове, съвсем естествено, основен проблем е при подземната инфраструктура“.

Кметът допълни, че е въведено наблюдение на всички язовири в района.

По-рано стана ясно, че тя е разпоредила постоянно наблюдение на нивата на язовирите на територията на София заради очакваните валежи и силен вятъра.

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовирите „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“,  извършва се и почистване на шахти, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От там напомнят на строителните фирми да направят оглед на оградите на своите обекти, а на гражданите да приберат всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците.

В Пазарджик екипите за противопожарна безопасност и защита на населението са в пълна готовност за реакция заради очакваните проливни дъждове. Всички водоеми в областта вече са в техническа изправност, съобщи за "Хоризонт" директорът на пожарната в Пазарджик комисар Иван Панайотов.

Очакват се поройни наводнения в София, Търново, Бургас и в района на Резово, заяви в предаването „Преди всички“ инж. Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ. Тя посочи какво може да се очаква в следващите дни:

"Нивата на реките в почти цялата страна са около праговете за средни води. На много малко места, в някои планински притоци, са високи. От валежите следобед ще започне постепенно повишение на нивата в почти цялата страна. По-интензивно ще е покачването на нивата утре в сутрешните часове. Първо това ще стане във водосборите на реките Русенски Лом и Добруджанските реки. Там очакваме в сутрешните часове възможност за поройни наводнения. В черноморските реки също има опасност от поройни наводнения, най-значителни във водосборите на река Провадийска, Камчия, над язовир Камчия, както и в южночерноморските реки – най-голяма вероятност за поройни наводнения има във водосборите на река Велека и река Резовка, където са възможни и речни наводнения. Утре сутрин и до обед са възможни и поройни наводнения в средното горно течение на река Тунджа и река Мучурица, както и във водосбора на река Съзлийка и горните части от водосбора на река Марица. Вероятността за поройни наводнения продължава и в следобедните часове във водосборите на река Осъм и на река Янтра. Вероятността за поройни наводнения продължава и на  28 юни. Във водосбора на река Искър, в горното течение, над язовир "Искър" и в района на София има опасност в следобедните и вечерни часове на 28-и. Във водосборите на реките Огоста и Нишава, както и Струма, Места и Доспат, също има опасност. Такава опасност има и за река Арда, където се очаква да има такива явления на 28-и срещу 29-и".

Инж. Стоянова посочи, че в края на седмицата се очаква подобрение на времето.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени