Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Евгения Атанасова представи книгата си "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове"

Евгения Атанасова на представянето на книгата ѝ за Кристо
Снимка: БГНЕС

Вчера бе представена първата книга на журналиста Евгения Атанасова "Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове". Тя разказва за изкуството и философията на световноизвестния художник от български произход Христо Явашев – Кристо. Премиерата завърши с прожекция на филма ѝ "Мост към Кристо".

В книгата има много уникални снимки от процеса на строежа на кейовете – един от последните проекти на световния художник.

„Кристо обяснява философията си като абсолютно ирационална и подчинена на красотата и емоцията. Той е много физическа личност – много енергия и много физическо и емоционално изживяване на този проект“, коментира Атанасова в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя разказа:

„Работя върху биографията на Кристо, защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота“.

Кристо като творец не бяга, а говори директно, каза Евгения Атанасова. За финансирането на проекта тя обясни: „Подготвителните рисунки се продават. Те са от неговата ръка. Днес голямата част от художниците рисуват с асистенти, Кристо рисува сам, дори си рамкира рисунките. За финансирането – продават техни произведения. /…/ Те взимат насрещен заем срещу депозирани произведения. Той няма никакви рекламни договори с тези банки“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна