Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Емил Чакъров

Диригентът Емил Чакъров

На 29 юни можеше да отбележи 70-годишен юбилей забележителният български диригент Емил Чакъров. За съжаление той си отиде от този свят на 4 август 1991 г., само на 43 години.

Спомням  си неговите изяви у нас през 80-те години - вече диригент със световна известност, гостувал на най-големите оркестри по света. Направи силно впечатление не само като диригент и музикант, но и всички бяха покорени от неговия чар, от сценичното присъствие - той носеше някаква освободеност, толкова липсваща по онова време във всеки от нас, някаква непринуденост, достъпност. Той беше истински шоумен в най-добрия смисъл на думата. Беше пълен с идеи и планове, които осъществяваше със замах. Чакъров беше като бяла лястовица тогава - толкова беше необикновен, нетрадиционен, различен....  

В Златния фонд на БНР е запазено интервю с Емил Чакъров от 1974 г., съвсем в началото на неговата кариера. 

"За мен никога не е имало друг стремеж, освен това да бъда диригент. Първите ми прояви бяха в четвърто отделение, доколкото си спомням, когато учителката в нашето училище организира от един клас хор и оркестър - можете да си представите: от един клас само! И тя успя да намери и диригента в този клас, и ние спечелихме съответно първата си награда на общоучилищен фестивал. Това беше в Бургас." - спомня си маестрото.

В интервюто той говори за следващите си ученически и студентски изяви, за първата награда, с която е удостоен на конкурса за млади диригенти на Херберт фон Караян през 1971 г., и за още един интересен факт - за втората награда, с която е удостоен неговият Камерен оркестър към читалище „Владимир Заимов“ през 1972 година на конкурса на Караян за младежки оркестри.

Чуйте разказа на маестро Емил Чакъров в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени