Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Демокрацията е под въпрос и трябва да се борим за нея

Снимка: Мария Христова


70 години се навършиха от първата конфронтация в Студената война - началото на съветската блокада на Берлин и съответно на хуманитарната акция на останалите съюзници от антихитлеристката коалиция - тези от Запад, за снабдяване с продоволствия на жителите на германската столица.

Професор Искра Баева коментира в студиото на "Събота 150" поуките от тези ключови исторически събития.

"Огромната помощ, която се оказва с въздушния мост, се дължи не толкова на солидарността, колкото на борбата за надмощие. Чисто геополитически са причините по такъв драстичен , гигантски начин да се оказва тази помощ", смята проф. Баева.

Според нея самочувствието на германците се дължи най-вече на икономическите, не на футболните успехи, така че отпадането на Мондиала не е чак такава трагедия.

"Вече няма страх от мощта на Германия. Вече минаха достатъчно години от Втората световна война. Германската армия е джудже, тя не играе голяма роля. Години живяхме в мир и армията нямаше голямо значение, но все повече има послания Европа да се въоръжава. Но силата на Германия не е в армията. Това е икономическата мощ и търговското присъствие навсякъде по света."
Проф. Баева смята също, че "за Русия днес Германия е била по-скоро пост към Заопада, а не заплаха, каквата е била през 20-и век.

Тъй като Европа и светът видимо са в криза, сега светът не е разделен на две. Има много други играчи. Популизмът е свидетелство за кризата в западната цивилизация. Той управлява и то големи западни сили. Това, което прави Тръмп, определено може да се нарече  популизъм. Ние трябва да се подготвим да живеем в свят на популистично управление. Тази система подрива демокрацията, но може да се вкара в руслото на нормални политически отношения. През по--големия период в историята на Европа държавите са били недемократични. За мен демокрацията е най-доброто постижение - добър баланс на силата на управлението и връзката с обществото. Демокрацията е под върпрос и за нея трябва да се борим", каза още проф. Искра Баева.
 
Според нея е важно Доналд Тръмп и Владимир Путин да се договорят за правилата на играта. Европейската цивилизация не е сама в света. Европейците трябва да защитават ценностите си, каза още проф. Баева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!